Prim-vicepreședinta PNL, Andreea Paul, care inițial s-a poziționat ca expertă în economie, recent a putut fi remarcată prin lupta politică pentru teme feministe. Mai mult, politiciana a intrat și într-o controversă despre ziua în care a născut, după ce a scris că a fost într-o zi de sâmbătă, apoi a revenit și a scris că a născut luni.
Andreea Paul a vorbit pentru dcnews.ro despre toate aceste controverse din spațiul politic, dar și despre asocierea cu politiciene din alte partide pentru cauze feministe.
În cariera dumneavoastră politică, v-ați poziționat ca expertă în economie. Recent, v-ați remarcat prin temele feministe pe care le-ați abordat. Atenția acordată temelor pentru egalitatea de gen este o repoziționare a dumneavoastră pe scena politică?
Andreea Paul: Nu e o repoziționare. Am susținut acest proiect permanent. Insistent, cu determinare și seriozitate de mulți ani, pe multe planuri. Poate acum a devenit mai vizibil din cauza controversei, dar mereu am crezut în acest proiect. De la rațiuni economice și democratice, ce țin de drepturile omului, a pornit și bătălia mea. Corecta reprezentare de gen care poate aduce un nivel de trai mai bun. Concret, diminuarea discriminării de gen la nivelul celor mai bune practici europene poate genera un plus de 30 de miliarde de euro la PIB pânâ în anul 2025, adică un plus de 1500 euro/loc față de scenariul în care nu am face nimic și lucrurile evolueaza inerțial. Acest impact potențial echivalează cu fondurile europene alocate României în perioada 2007-2014. La aceste concluzii am ajuns aplicând metodologia McKinsey din raportul recent publicat, în septembrie 2015, și care indică acest nou motor de creștere la nivel mondial de circa 12 trilioane dolari.
Nu am "improvizat recent" și nu este o "proaspătă" preocupare pentru femeile din România, așa cum am fost acuzată. Coordonarea volumului 'Forta politică a femeilor', publicată la Editura Polirom în anul 2011, în premiera în România, a fost un pas decisiv în afirmarea obiectivelor mele politice. În acest an voi lansa un nou volum dedicat rolului lor economic, doamnelor din business-ul românesc.
Campaniile dedicate copiilor 'Ai în plus o carte, dă-o mai departe', împotriva violentei domestice sau pentru antreprenoriatul feminin și în rândul tinerilor le-am dus în peste o treime din județele țării. Din anul 2012, de când sunt deputata, am analizat anual performanța activității parlamentare în functie de gen și de instrumentele activității parlamentare, iar concluzia ultimului raport este că femeile sunt în medie cu 60% mai harnice decât colegii lor. Acum două saptamani am participat în Mexic la Forumul Global al Femeilor Parlamentar, unde am discutat cu gazdele despre reforma electorală din anul 2014 prin care au introdus principiul parității perfecte de gen în randul candidaților în Constituție, iar acum au aproape 40% femei parlamentare. Acum doi ani am participat la același Forum anual, în Rwanda, țară aflataăpe locul întâi in lume în reprezentarea femeilor cu cele 63%. Nu mai amintesc de dezbaterile de profil din Spania, Belgia, Franța, sau din țările nordice, unde s-au introdus legi care reglementează cotele de gen obligatorii. În paralel, am lansat o consultare publică dedicată temei încă de acum patru ani în România pe site-ul:
www.femeileinpolitica.ro, la care vă invit și pe dumneavoastra să vă exprimați opiniile.
De ce ati făcut toate acestea?
Pentru că realitățile reprezentării feminine în spatiul public românesc, adică a peste jumatăte din populația țării și a peste 55% dintre absolvenții de studii superioare, sunt devastatoare:
- doar 3% femei primar - echivalentul eroarilor statistice maxime admise în sondaje,
- doar 11% parlamentare - jumătatea mediei mondiale și o treime din cea europeană, și
- doar o cincime doamne în echipele guvernamentale și prezidențiale.
Controversata zi în care a născut Andreea Paul. Cum trebuie interpretată
Ați spus inițial că ați născut sâmbătă, pentru a nu pierde o zi de muncă. Miercuri, ați rectificat, spunând că ați născut într-o luni. Cum putem să interpretăm postarea dumneavoastră despre ziua în care ați născut?
Andreea Paul: Că am născut într-o zi de luni, e ușor de verificat. Până vineri am lucrat, tot ușor de verificat. Sănătatea mi-a permis, am putut și am vrut să lucrez. În weekend am mers la spital, așa cum am decis cu echipa medicală. Acesta este adevărul. Păcat că nu se știe că multe femei din România, din politică, afaceri, sport sau alte domenii își programează nașterea.
Adevărul pentru mine este important și vreau să râmân cu conștiința curată. Când am scris prima postare, intenția mea a fost să sugerez că o femeie caută și e capabila să găsească soluții pentru a-și armoniza viața de familie cu profesia, cariera, ca e capabilă și are forta sa creeze o simetrie. Regret că am reușit mai degrabă să creez o dezbatere despre când am născut, mai mult decat despre problema de fond pe care o ridicam, capacitatea femeii de a se dărui familiei și societății. Vina îmi apartine. Repet. Mie mi s-au reproșat două lucruri - "recenta" preocupare "de fațadă" pentru drepturile femeilor. Cred că v-ați convins pe deplin că nu este așa. Apoi, mi s-a reproșat că nu am spus adevărul când am vorbit despre sacrificii și eforturi. Ceea ce este fals. Am muncit și am născut, așa cum fac multe alte femei despre care se vorbește mult prea puțin.
Sper să reușesc să pun totuși în dezbatere esența problemei. Acum e momentul să ne concentrăm pe găsirea unor soluții pragmatice pentru creșterea implicării femeilor în viața publica. Nu cu superficialitate, ci cu profesionalism.
Asociere cu două politiciene din alte partide
Pentru o cauză feministă, v-ați asociat, recent, cu două politiciene, una din ALDE, cealaltă din Grupul Național Democrat. Care au fost reacțiile din PNL cu privire la asocierea cu două politiciene din alte partide?
Andreea Paul: Dacă e o cauza corectă, atunci e importantă cauza. Doar solidaritatea dintre femei, pe de o parte, dintre femei și bărbați, pe de alta parte, poate produce o schimbare reală. Vanitățile, de tipul apartenența la un grup politic, merită să fie lăsate la o parte dacă putem promova o politică onestă și eficientă pentru comunitate, prin selecția și susținerea implicării femeii în viata comunității. Cred că implicarea femeilor în viata societății e un demers extrem de necesar. Nu ține nici de stânga, nici de drepta, ține de noi toți, ține de drepturile omului. Cred că e nevoie de cât mai mulți activiști politici, din toate partidele, să se mobilizeze, femei și bărbați, deopotriva, care înțeleg că întreaga națiune va fi mai câștigată. Ele trebuie încurajate inclusiv prin strategii publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News