Criteriul meritocrației e real? La ce duce?

Ce-ar fi să aplicăm criteriul meritocrației tuturor politicienilor? Dl Zgonea cere meritocrație DOAR când vine vorba despre femeile din politică. Să ne lămurim: bărbații au fost până acum aleși tot pe merite, nu-i așa?! Primul care ar trebui să plece ar fi chiar președintele Camerei Deputaților aplicând criteriul cerut în reprezentarea femeilor, aplicat și bărbaților. Dar câți alți domni au ocupat nemeritat locurile în ierarhia politică românească și nu am auzit să fie deranjați de absența criteriilor meritocratice. Domnilor, când vine vorba despre femei, ele musai să fie meritocrate! Nu vă dați seama cât de misogini sunteți? Nu vă dați seama ce scuze ridicole folosiți pentru grava subreprezentare politică a femeilor? Nu vă dați seama că pierdem resurse umane și economice consistente de dezvoltare? Vorba aceea, chiar din vârful Camerei Deputaților.

România poate obține un plus de 30 de miliarde de euro la PIB până în anul 2025 prin diminuarea dezechilibrelor de gen

România poate obține un plus de 11% la PIB până în anul 2025 prin diminuarea dezechilibrelor de gen până la nivelul celor mai bune practici europene. Asta înseamnă încă 30 de miliarde de euro la PIB-ul obținut în anul 2025.

Estimările mele au luat în calcul prognozele PIB în condițiile standard de creștere economică, la care am aplicat metodologia pe care o propune compania McKinsey în raportul recent publicat, în septembrie 2015, și care atrage atenția unui potențial de 12 trilioane de dolari la creșterea economică globală până în anul 2025: 'How advancing women's equality can add $12 trillion to global growth'. Același raport indică România printre cele trei țări cu cel mai ridicat potențial de creștere, alături de Polonia și Slovacia, în regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale.

Potențialul de creștere economică suplimentară de 30 de miliarde de euro, adică un plus de 1.500 de euro la PIB pe locuitor în România anului 2025, poate fi obținut printr-o politică echilibrată de gen în economie, în politică și în societate, la standardele cele mai ridicate europene.

[citeste si]

Acest potențial echivalează cu fondurile structurale și de coeziune pe care nu am reușit să le absorbim în integralitate pentru perioada 2007-2014. Echivalează cu eforturile pentru absorbția a trei sferturi din fondurile alocate României pentru ciclul financiar 2014-2020. Acest potențial al femeilor încă insuficient valorificat economic și politic echivalează cu PIB-ul generat în anul 2014 de oricare două regiuni cumulate ale României din cele 8 regiuni de dezvoltare. Excepție face doar regiunea București-Ilfov, care are ea însăși un aport la PIB mai mare decât oricare celelalte două regiuni cumulate. Acest potențial al politicilor mai echilibrate de gen echivalează cu contribuția a trei județe – Timiș, Cluj și Brasov - de 11%, la formarea PIB în anul 2025.

Așadar, puterea economică a parității de gen nu mai poate fi în niciun chip neglijată. Nu vorbim despre situații teoretice, ideale, de echilibre perfecte de gen, ci despre diminuarea dezechilibrelor grave de gen prin aplicarea celor mai bune rețete care funcționeaza deja în Europa.

Notă: Titlul de homepage și lead-ul aparțin redacției. Titlul și textul aparțin autoarei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel