"Cartofii îngrașă" este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție, spune Andreea Sava, care consideră că se numără printre cele mai nedreptățite alimente.
Iată ce scrie Andreea Sava pe blogul personal:
Problema cu el a apărut, cred eu, pentru că bucătăria modernă, și nu mă refer doar la cea românească, a împământenit numai obiceiuri nesănătoase în ceea ce-l privește. Explicația am aflat-o de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci, în primul rând, nu trebuie mâncați ca garnitură pentru carne. Vedeți deja care este problema. În mentalul colectiv, cartoful este întipărit fix ca garnitură pentru carne. Așadar, aceasta este prima greșeală.
A doua este combinarea cu pâinea. Nici cu alte produse făinoase deci nici paste. Singurele combinații corecte pentru cartof sunt cu legume: fierte, gratinate, salate.
A treia greșeală enormă, și asta știu că mulți nu vor să audă, este să-i mănânci prăjiți în ulei. Înțelegeți acum de unde renumele prost al cartofului.
Dacă, însă, știi cum să-i mănânci, cartofii nu numai că nu te îngrașă dar chiar te ajută să slăbești! Așadar...
Cum se consumă corect
Fierți sau copți ÎN COAJĂ, și asta pentru că aproape jumătate din nutrienți se află în aceasta. Iar cei mai indicați sunt cei roșii cu coajă subțire. Cartofi noi adică. Preparați așa, 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii. Dacă o prăjești, aceeași cantitate conține până la 400 de calorii! Deci diferență enormă. Așadar, cartofii copți sau fierți nu îngrașă.
Citiți continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News