„Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. "Cel mai probabil știi asta dar, foarte probabil, nu poți să spui exact unde ai auzit-o sau care este explicația", scrie jurnalista Andreea Sava pe blogul personal.
Dacă, însă, știi cum să-i mănânci, cartofii nu numai că nu te îngrașă dar chiar te ajută să slăbești!
Cum se gătesc corect cartofii
Fierți sau copți ÎN COAJĂ, și asta pentru că aproape jumătate din nutrienți se află în aceasta. Iar cei mai indicați sunt cei roșii ce au coajă subțire. Cartofi noi adică. Preparați așa, 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii. Dacă o prăjești, aceeași cantitate conține până la 400 de calorii! Deci diferență enormă. Așadar, cartofii copți sau fierți nu îngrașă.
Însă, esențial este ca, după ce i-ai fiert/copt, să-i lași să se răcească. Prin procesul de fierbere/coacere și apoi răcire, profesorul Mencinicopschi spune că amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară. Și, ca orice fibră, stimulează procesul de digestie. Adică intensifică arderile, doctor Menci spune că rata metabolismului bazal crește chiar cu 20-30%!
[citeste si]
Deci cartofii te și ajută să slăbești.
Citiți continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu