Există mai multe alimente despre care s-a creat deja impresia generală că îngrașă, însă sunt doar niște mituri. Andreea Sava, de la Antena 3, vorbește pe blogul personal despre topul alimentelor despre care se spune că îngrașă, dar care nu este deloc așa.
Și-au căpătat renume prost din cauza popularității pe care o au cei prăjiți dar și a faptului că sunt combinați aproape de fiecare dată prost, în mai toate bucătăriile.
De fapt, cartofii sunt foarte buni când vrei să slăbești, mai ales cei roșii și noi, dacă îi gătești cum trebuie. Adică fierți sau copți în coajă apoi lăsați să se răcească. Prin acest tratament termic de încălzire/răcire, amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă că o fibră alimentară, adică îmbunătățește digestia și intensifică arderile. Doctor Menci spune că rata metabolismului bazal crește chiar cu 20-30%!
Dacă 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii, prin prăjire, însă, aceeași cantitate ajunge cam la 400 de calorii, nu mai vorbim despre grăsimile nesănătoase cu care se încarcă și felul în care acționează acestea asupra organismului.
În plus, cartofii nu trebuie combinați decât cu legume. În niciun caz cu pâine și alte făinoase sau carne. Explicația am aflat-o tot de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală.
Bananele sunt fructe foarte sățioase, deci țin mult de foame, și sănătoase, despre multiplele lor beneficii am vorbit AICI. O banană poate avea între 100 și 120 de calorii, deci trebuie luată ca atare în calcul atunci când ții cură de slăbire. Ca orice fruct, trebuie mâncat în prima parte a zilei, pentru că îngreunează digestia dacă le mănânci seara. Plus că au o cantitate mare de carbohidrați. Buni dar, ca orice carbohidrat, trebuie consumat atunci când ai activitate intensă pentru a consuma energia respectivă care este mare și eliberată repede.
De asemenea, banalele trebuie mâncate coapte. Cele verzi îngreunează procesele digestive.
Și aici ajungem la poate cel mai răspândit mit. Așa au ajuns foarte populare dietele fără carbohidrați. Ceea ce este o prostie, în primul rând pe că organismul are nevoie de toate elementele: carbohidrați, proteine, lipide. În plus, carbohidrații stau chiar la baza alimentației sănătoase.
Dar și aici sunt câteva condiții. Pâinea și făinoasele nu trebuie să fie din făină albă pentru că are o încărcătură glicemică mare. Cele din făină integrală, însă, sunt foarte bogate în fibre care fac minuni asupra tractului intestinal. Și nu trebuie combinate cu carne. În plus, e bine, așa cum ziceam mai sus, să le mâncați în prima parte a zilei sau înainte de activitate fizică intensă.
Surse de carbohidrați sunt și fructele, care sunt foarte sănătoase dar care trebuie mâncate în prima parte a zilei și ca masă separată. Adică ori ca gustare, la distanță de 2 ore față de orice masă, sau pot înlocui micul dejun.
Și surse de carbohidrați sunt și legumele pe care le puteți mânca oricum, oricând și combinate cu orice.
Vezi și: Dieta cu cartofi fierți. Uşor de ţinut și nu te înfometează – MENIU pe zile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu