Fake news-ul și Deep fake-ul sunt fenomene care stârnesc confuzie în rândul multor oameni, fenomene ce au prins amploare odată cu dezvoltarea tehnologiei AI.
Fostul președinte CNAS, medicul Andrei Baciu, a remarcat una dintre cele mai importante teme de discuție, abordată și de Departamentul de Stat american. Este vorba despre fenomenul deep fake, o tactică foarte populară folosită de state și partide care nu respectă procesele diplomatice de obicei.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei AI, grupurile interesate se pot folosi de inteligența artificială pentru a genera conținut fals foarte greu deosebit de conținuturile reale. De cele mai multe ori, politicieni sau figuri foarte populare sunt impersonate ca aparență, dar și ca voce, stârnind pentru mulți oameni confuzie.
„O discuție foarte interesantă la Departamentul de Stat american despre provocările actuale, inclusiv cele din domeniul inteligenței artificiale, într-un context mai mult decât special: peste 40% din populația planetei va vota în 2024.
Economic vorbind, vorbim despre țările care dau mai bine de 40% din PIB-ul mondial. Aceste alegeri care se desfășoară în mare parte în Statele Unite ale Americii, Europa, părți din Asia, America Centrală și de Sud vor influența și vor dicta viitorul geopolitic și economic pentru următorii ani. Știm că este un an crucial pentru România. Poate ne pare greu să credem, însă România este acum într-o poziție unică în care poate să aibă o voce la nivel internațional.
Sunt primele alegeri în care apare un nou actor: inteligența artificială, iar toate analizele arată că evoluția tehnologică aduce cu sine provocări noi în campaniile electorale, cu accent pe pericolul amplificării dezinformării. Fake news și deep fake, toate acestea sunt instrumente care pot fragiliza democrația.O temă care merită dezbătută și gestionată cu atenție, pentru un viitor în siguranță!”, a spus medicul Andrei Baciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu