Andrei Caramitru, analist economic, a construit un portret ideal al viitorului președinte al României. Pe cine ar vota acesta? Ce calități ar trebui să aibă candidatul pentru cea mai înaltă funcție în stat? Unde ne duce curentul așa-zis "suveranist"?
"Data trecută, când a fost primul tur, cel anulat, n-am știut până în ultimul moment cu cine să votez. Chiar n-am știut. Am votat așa, intuitiv, dar fără mare pasiune, ca să fiu cinstit. Problema e următoarea, pe criteriile pe care le spune Excelența Sa, Adrian Zuckerman (n.r., sintetizat, să înțeleagă bine economia privată, să micșoreze taxele, să fie pro-occidental): nu prea sunt candidați de tipul ăsta. Adică, cel puțin pe cei care se vehiculează acum", spune Andrei Caramitru.
"Pot să vă spun așa, pe lista care circulă, pe cine n-aș vota și pe cine mă uit fără să fiu cu mare excitement.
Cred că din zona de PSD/socialistă, trebuie tăiate taxele. Deci nu pot să votez și n-am votat niciodată pe zona socialistă, deși pot să respect și cunosc oameni de acolo. Deci și asta pică.
Pe zona - să spunem așa - de liberali, iarăși e neclar. Am înțeles că Crin Antonescu nu mai candidează, alt candidat nu au. Oficial se vehiculează diverse nume. Bolojan poate să fie o soluție, pentru că măcar a tăiat costurile la Bihor și la Oradea.
(...) Nu-l cunosc și nu l-am urmărit, nu știu ce planuri are. Poate să fie și alte nume de pe acolo, nu știu cine a apărut.
Poate să fie interesant un Predoiu sau ceva, dar nu știu. Și pe zonele celelalte, în niciun caz din zona așa-zis suveranistă, că nu sunt suveranist, sunt pro-ruși, ca să fie clar. Deci acolo nu se pune problema. Mai apar tot felul de nume, Funeriu etc.", mai punctează analistul economic.
FOTO: DC News
Legat de distincția pro-rus versus suveranist, Bogdan Chirieac punctează că "nu toți votanții suveraniștilor sunt pro-ruși", problema fiind liderii.
"Problema e următoarea: Oamenii au fost păcăliți. Există o frustrare care e reală și e acceptabilă, din punctul meu de vedere. Și eu mă simt frustrat cel puțin de câteva ori pe zi, cu motive justificate", precizează Andrei Caramitru.
"Acum, una e să fii frustrat, să zici că trebuie să schimbăm ceva. Sunt perfect de acord. Întrebarea este către ce direcție vrei să mergi?
Vrem să mergem către o direcție de reformă, de privatizări, de bunăstare reală într-un sistem capitalist occidental? Sau vrem să ne întoarcem la ceaușismul anilor '80? Problema cu Georgescu și alții din zona asta este că ei spun vrem să schimbăm ceva, dar, de fapt, schimbarea pe care ei o propun este să ne întoarcem în anii 80 ai lui Ceaușescu, ceea ce e imposibil. E imposibil, ei vorbesc de naționalizări în masă. Nu există entitate a statului care să funcționeze corect, acum, în România", mai spune acesta.
"Automat o să dăm faliment peste noapte, cum a dat faliment Ceaușescu, și am dat faliment a doua oară pe un sistem de nu ne vindem din țara, în anii '90. Noi am dat faliment de două ori ca stat, în decurs de 15 ani, pe model suveranist. Deci asta este, practic, o direcție clar falimentară. Nu funcționează nicăieri. Deci asta în niciun caz. Deci ei păcălesc oamenii spunând că o să fim de succes, o să fie bunăstare, pe un model fix ceauşist. Ori chiar vrem să fim pe sistem ceauşist, dar poate chiar mai rău, pe sistem, de fapt, iranian? Asta propun ei, că vorbeam de Iran înainte, pentru că în Iran este, de fapt, la fel, sistemul ceauşist, numai că au și niște lideri extremiști religioși, cumva combinația asta e impusă împreună.
Ei, de fapt, asta propun - un sistem ceauşist, care să fie nu BOR-ul actual. Sunt acolo acum oameni foarte buni la vârful bisericii, (n.r., dar și) anumiți extremiști din interiorul BOR-ului, cum sunt Teodosie și alții, care să preia (n.r., puterea) și să devenim, așa, un fel de califat iranian-ortodox-comunist. Ori așa ceva... e o țară în care nu se poate trăi, să fie extrem de clar. Problema este că frustrarea reală a societății nu are cale de ieșire, decât prin această păcăleală.
Și ar trebui să fie un candidat, pe care sper să-l identifice. Sper să se trezească, să fie un candidat care să propună o viziune pozitivă, pro-occidentală, de Românie puternică și respectată. Cu asta suntem toți de acord: vrem o Românie puternică și respectată", conchide analistul economic.
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci