Andrei Roşu, cunoscut maratonist şi susţinător al unui stil de viaţă vegan, lansează critici dure la adresa Mihaelei Bilic, medic nutriţionist, după ce aceasta a vorbit despre mezeluri în alimentaţie.
"Pastramă, șuncă, salam…sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!
Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru- un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.
Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs", a scris Mihaela Bilic pe Facebook acum câteva zile. VEZI AICI MAI MULTE
"Eu v-am zis că această doamnă ar trebui internată. Sau, cel puţin, reclamată la colegiul medicilor şi oprită din a da sfaturi la tv, radio etc. Degeaba încadrează OMS mezelurile în grupa 1 de carcinogeni, că vine dna b şi ne atrage atenţia că nu le apreciem suficient. Apoi vin aici fanii dnei b, care îmi spun că nu am voie să zic nimic pe tema asta, pentru că nu sunt doctor. Şi că, probabil, ăia de la OMS sunt proşti...", a scris Andrei Roşu pe Facebook.
Consumul de cârnaţi şi crenvurşti şi, în general, carnea procesată, poate avea consecinţele grave pentru sănătate, ne avertizează cardiologul. Consumul anumitor tipuri de carne poate creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge, scrie Rador, citând Rosbalt.
Potrivit MedikForum şi potrivit cardiologului Oleg Varfolomeev, dacă un cheag de sânge se desprinde şi ajunge la plămâni, acesta poate bloca aprovizionarea cu sânge a zonei, dezvoltând, practic, o afecţiune care pune viaţa noastră în pericol, fiind numită embolie pulmonară. El a subliniat că această problemă gravă de sănătate, dar foarte des nediagnosticată, care poate fi prevenită, poate duce la dizabilitate şi deces. Expertul a mai susţinut că în mod special carnea roşie şi cea procesată poate creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge.
Studiile recente arată că stilul de viaţă şi factorii nutriţionali (cum ar fi obezitatea, dieta nesănătoasă, fumatul şi un stil de viaţă sedentar) pot contribui la aproape jumătate din cazurile de TEV (Tromboembolismul venos este o situaţie asociată cu prezenţa unui cheag de sânge în vene, două variante ale acestei boli pot reprezenta un pericol major pentru viaţă), a afirmat Varfolomeev.
În plus, prin carnea procesată, se are în vedere carnea care a fost conservată, afumată, sărată sau la care s-au adăugat conservanţi şi din care se prepară mezeluri, slănină, şuncă, preparate precum salamul, pateurile, conservele din carne de vită, inclusiv din pui şi curcan. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News