Sevil Shhaideh, propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier, a stârnit o controversă din pricina soțului ei. Mai precis, în presă au apărut informații că soțul lui Sevil Shhaideh, sirianul Akram Shhaideh, ar putea reprezenta o vulnerabilitate pentru România ținând cont că premierul are și calitatea de vicepreședinte CSAT.
L-am contactat pe Andrei Tinu, fost vicepreședinte și de președinte interimar al Autorității Naționale pentru Cetățenie, pentru a explica procedura privind obținerea cetățeniei în acest caz.
Andrei Tinu ne-a spus că, la momentul acordării cetățeniei române, soțul doamnei Sevil Shhaideh a îndeplinit toate condițiile impuse de Legea cetățeniei române, Comisia pentru cetățenie cerând și primind avizele de la toate serviciile secrete (SRI, SIE etc).
"Dacă ar fi avut vreo problemă, sunt absolut sigur că domnul Shhaideh nu ar fi devenit cetățean român. Toate serviciile şi-au dat OK-ul. Eram în funcție atunci", a spus Andrei Tinu.
DC News: Se vehiculează ideea că soțul doamnei Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru a fi prim-ministru al Guvernului României, ar avea anumite probleme ce țin de siguranța națională. Care este, în opinia ta, adevărul?
Andrei Tinu: Am văzut și eu această ipoteză și mi se pare cel puțin exagerată. Atât doamna Sevil, cât și domnul Akram Shhaideh au trecut prin furcile caudine ale controlului serviciilor de informații românești de cel puțin trei ori: de două ori în cazul doamnei (la numirea în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și, ulterior, la numirea ca ministru al aceluiași minister) și o dată în cazul domnului Akram, pe parcursul procesului de dobândire a cetățeniei române.
DC News: Care este procedura când o persoană străină dorește să devină cetățean român?
Andrei Tinu: În calitate de fost vicepreședinte și de președinte interimar al Autorității Naționale pentru Cetățenie, vă informez că persoana străină care dorește să devină cetățean român trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate, condiții prevăzute la articolul 8 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991. Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie, la adresa: http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/categorii-cereri/articol-8.
Toate aceste condiții sunt verificate de către membrii Comisiei pentru cetățenie, care solicită și privesc avize de la instituții, inclusiv de la SRI și SIE. În urma îndeplinirii tuturor condițiilor impuse, aplicanții sunt chemați la interviu, unde le sunt testate cunoștințele de limbă română și cultură generală. Totodată, candidații trebuie să cunoască prevederile constituționale și imnul național. Ulterior, cei care trec testul depun jurământul și primesc certificatul de cetățenie. Sunt sigur că, bazându-mă pe profesionalismul și buna credință a ofițerilor serviciilor secrete românești, e o exagerare a unora care nu agreează ideea unui premier social-democrat.
DC News: Consideri că președintele Klaus Iohannis va accepta să o desemneze pe Sevil Shhaideh drept premier?
Andrei Tinu: Consider că președintele republicii nu are niciun motiv legal și constituțional să nu o desemneze pe doamna Sevil, ba chiar este obligat să facă acest lucru. Curtea Constituțională este foarte explicită în ceea ce privește rolul pe care președintele îl are în această situație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci