Andrius Kubilius, propus de Guvernul Lituaniei ca potențial viitor comisar european

Foto: Agerpres / Andrius Kubilius
Foto: Agerpres / Andrius Kubilius

Află în articol mai multe despre Andrius Kubilius.

Guvernul Lituaniei l-a propus miercuri pe Andrius Kubilius ca potențial viitor comisar european, demarând oficial o procedură de numire pe care prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a catalogat-o drept „complexă”.

În timp ce Guvernul desemnează oficial candidatul, atât președintele, cât și Seimas-ul, Parlamentul Lituaniei, trebuie să dea undă verde deciziei.

Šimonytė a declarat că a primit deja aprobarea informală a președintelui Gitanas Nausėda și a Coaliției de guvernare a țării.

Dacă va fi aprobat, Kubilius - fost academician și de două ori prim-ministru, care este deputat european din 2019 - va trebui să renunțe la locul său în Parlamentul European.

Kubilius, coautor al Planului European pentru Ucraina din 2017, este un susținător vocal al Kievului și are o poziție dură față de Rusia.

În timpul mandatului său în Parlamentul European a subliniat necesitatea unui sprijin militar continuu pentru Ucraina, susținând un plan prin care aliații occidentali ar contribui cu 0,25% din PIB pentru a ajuta la înfrângerea președintelui rus Vladimir Putin pe câmpul de luptă.

Reconstrucția Ucrainei, plătită de Rusia

De asemenea, el a solicitat ca Moscova să plătească factura pentru reconstrucția Ucrainei prin utilizarea în acest scop a tuturor activelor rusești înghețate, nu numai a profiturilor generate de acestea. La Vilnius, el a propus crearea unui departament guvernamental sau a unui minister dedicat în întregime problemelor Ucrainei.

Vreau să cred că grupurile de opoziție, dacă privesc obiectiv, vor putea, de asemenea, să lase deoparte prejudecățile lor și să aprecieze experiența și abilitățile lui Kubilius”, a declarat Šimonytė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, președinte al Seimas-ului și lider al coaliției Mișcarea Liberală, a declarat că Parlamentul ar putea vota cu privire la nominalizarea lui Kubilius fie în timpul unei sesiuni extraordinare, fie la începutul sesiunii obișnuite de toamnă, pe 10 septembrie, în ciuda faptului că Comisia dorește ca țările UE să își desemneze candidații până la 30 august.

Numele lui Kubilius a fost propus după ce ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a renunțat sâmbătă la candidatura sa la funcția de comisar, în urma refuzului președintelui de a-l sprijini, conform POLITICO.

Comisarul european din partea României

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi, 21 august, că va discuta președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre „portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană”.

„Voi pleca după-amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu președinta Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu ministrul Finanțelor.

Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret, situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi. Evident, voi discuta cu doamna președinte și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană. După această discuție, voi trimite nominalizarea viitorului comisar european din partea României”, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel