Fostul ministru al Educației a explicat că dintre cei 100 de mii de elevi care au picat Bac-ul doar circa 2000 de tineri ar putea beneficia de cursuri de pregătire în cadrul universităților, timp de un an de zile, însă trebuie să fi absolvit liceul cu o medie de peste șapte. Senatorul PSD a precizat că anul pregătitor din cadrul universităților nu va face în mod automat din cei care nu au luat Bac-ul studenți.
"În primul rând, tinerii care au parcurs un an pregătitor trebuie să mai dea încă o dată examenul de bacalaureat și să-l promoveze, iar în al doilea rând trebuie să treacă examenele de admitere ale facultății în care au parcurs anul pregătitor", a precizat senatorul PSD. Andronescu a menționat că pe lângă disciplinele pregătitoare ale examenului de bacalaureat, tinerii pot urma și o serie de cursuri universitare care le pot fi recunoscute ulterior, dacă obțin statutul de student.
Fostul ministru a mai precizat că din inițiativa sa reiese că anul pregătitor este suportat din punct de vedere financiar de către cursant. Pe de altă parte, cei care au absolvit liceul, dar nu au obținut Bac-ul, vor deveni eligibili în a obține ajutor de șomaj, chiar și dacă vor depune cererea într-un termen mai mare de 60 de zile, cât este în prezent termenul de depune a solicitărilor.
De asemenea, o altă opțiune ar fi admiterea la şcolile postliceale fără prezentarea diplomei de bacalaureat. Totodată, Andronescu a mai prezentat varianta în care Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele şcolare să realizeze o evaluare a competenţelor formale, iar liceenii fără bacalaureat să poată obţine un certificat de calificare pe domeniul de profil. Altă posibilitate de calificare propusă de Andronescu vizează ucenicia, respectiv calificarea la locul de muncă.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News