Andropauza chiar există? Care sunt simptomele și efectele asupra corpului

Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Andropauza este un sindrom clinic legat de o scădere a funcției gonadale masculine care afectează puțin sub 10% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și 15-20% dintre cei peste 70 de ani

Andropauza înseamnă scăderea fiziologică și treptată a producției de hormoni sexuali masculini (androgeni) de către testicule odată cu înaintarea în vârstă. Sufixul ”pauză” amintește de menopauza feminină, totuși aceste ”momente” fiziologice au foarte puține în comun.

În timp ce la femei menopauza este o etapă obligatorie care coincide cu sfârșitul fertilității ei și presupune dispariția ciclului menstrual și o scădere rapidă a producției de estrogen, la bărbați nu se poate vorbi de o adevărată ”încetare” a capacității de reproducere, potrivit Today.

Producția de testosteron

Producția de testosteron începe să scadă de la vârsta de 30-40 de ani (cu o rată de aproximativ 0,8-1% în fiecare an), devine evidentă de la vârsta de 45-50 de ani (la 50 de ani un bărbat produce în medie 40% din testosteron pe care l-a produs la vârsta de 20 de ani) și crește odată cu depășirea vârstei de 60-70 de ani când sunt percepute primele efecte ale declinului (care pot viza sfera sexuală, comportament, sistemul circulator și nervos și modificări fizice). 

Cu toate acestea, procentul de bărbați care suferă de andropauză este relativ scăzut: puțin sub 10% între 40 și 60 de ani și 15-20% dintre cei peste 70 de ani.

Care sunt simptomele și la ce vârstă poate apărea

Declinul hormonal apare cel mai frecvent în jurul vârstei de 50-60 de ani. Simptomele pot fi numeroase. Aproape întotdeauna bărbații care suferă de hipogonadism se plâng de pierderea dorinței sexuale, disfuncție erectilă și o reducere marcată a dispoziției. Alte afecțiuni foarte indicative sunt oboseala și reducerea masei musculare, creșterea în greutate, căderea părului, tulburările de somn, dificultatea de concentrare, osteoporoza.

Cum este diagnosticată andropauza

Diagnosticul este destul de simplu: o probă de sânge este suficientă pentru a confirma nivelurile scăzute de hormoni și pentru a evalua prezența simptomelor menționate mai sus din punct de vedere clinic. Când cele două lucruri sunt asociate, putem vorbi de andropauză.

Cum se tratează andropauza

Odată ce lipsa de testosteron din organism a fost constatată, cea mai eficientă terapie este eliminarea oricăror cauze predispozante și apoi înlocuirea hormonului. Administrarea externă a hormonului testosteron nu se poate face fără adoptarea unor modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă normo-calorică, bogată în componente cu activitate antioxidantă, normalizarea greutății corporale, eliminarea tutunului, creșterea activității fizice etc... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel