EXCLUSIV  Anexarea Transnistriei. Cristian Diaconescu: România aproape a reușit să înlocuiască Rusia în Republica Moldova

Agerpres
Agerpres

Rusia nu va face pasul următor, astfel că repercusiunile economice și militare ar ajunge la un nivel nemaivăzut dacă ar accepta invitația înaintată de Transnistria.

Publicitate

În urmă cu câteva zile, oficiali din Transnistria au anunțat că s-ar putea cere anexarea la Federația Rusă. Anunțul a devenit oficial după ce o convocare a unor așa-ziși deputați a avut loc ieri, iar aceștia au cerut Federației Ruse să protejeze regiunea separatistă de Republica Moldova.

Având în vedere ultimele evenimente ce au tensionat și mai mult, în special Europa de Est, Răzvan Dumitrescu a purtat o discuție cu Cristian Diaconescu - fost ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu unul dintre cele mai presante subiecte din prezent.

„S-a creat o emoție publică cu privire la această ofertă din partea transnistrenilor. Dar această ofertă există încă din 1992, 1993 după ce s-a terminat războiul. Federația Rusă nu a achiesat și nu le-a recunoscut independența.

Este într-adevăr o problemă complicată din punct de vedere economic. Pe de altă parte, în zona transnistreană se află gridurile de electricitate prin care iau de la ruși energie gratuită. Pe de altă parte, acum, prin gazoductul Iași-Ungheni, România a reușit într-o formă destul de serioasă să înlocuiască Federația Rusă (n.r. Republica Moldova). Sigur că nervozitatea în Transnistria a pornit de la niște taxe privind importurile - odată ce Republica Moldova a început procesul de aderare la UE. Ei (transnistrenii) exportă în UE beneficiind de demersurile Chișinăului. Nu cred că s-ar putea ajunge la o astfel de acțiune - de anexare de către Federația Rusă. Cred că reacția Ucrainei ar fi una extrem de dură. În sensul că au desfășurări militare în proximitatea Transnistriei, iar dacă Tiraspolul ar fi parte din Rusia atunci ar fi considerată zonă de război.

Sunt vreo 1500 de militari ruși, mai mulți sunt angajați local. Au niște depozite militare cu armament învechit, dar în cantități enorme. E o formă de mobilizare pentru război. 

Lucrurile pot deveni foarte complicate, dar nici rușii nu cred că-și vor asuma vreun risc, mai ales că problemele economice, dincolo de problemele militare, s-ar ridica la niște cote nemaivăzute.”, a spus Cristian Diaconescu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel