Chiar dacă s-a spus că pe 29 februarie Putin va declara oficial intenția de anexare a Transnistriei, este puțin probabil ca vorbele să devină fapte.
Publicitate
În urmă cu câteva zile, oficiali ai conducerii de la Moscova au anunțat că regiunea controversată va fi anexată la Federația Rusă, un anunț urmând să fie făcut în acest sens pe 29 februarie de către însuși Putin.
Pentru că a creat multă panică această noutate, l-am contactat pe redactorul-șef de la DefenseRomania, Tudor Curtifan, pentru a comenta contextul, aflând pe această cale că „nu este pentru prima dată când sunt date publicului astfel de anunțuri”.
Moscova se folosește de controverse pentru a încolți panică și haos în statele pe care le-a declarat „neprietenoase”, fiind în dezavantajul ambelor state anexarea Tiraspolului de către Rusia.
„Eu nu cred în scenariul ăsta. An de an ni se menționează de fiecare dată, sau se aduce în atenția publică anexarea Transnistriei de către Federația Rusă, însă situația e mult mai complexă. Nu cred că Transnistria își dorește în primul rând un astfel de scenariu în contextul în care Tiraspolul beneficiază de multe fonduri din Republica Moldova și din UE, ajutoare umanitare. Viața la Tiraspol e grea în continuare. Faptul că în 2024 Ucraina ar putea opri gazul ar forța Transnistria să importe gaz din Chișinău la prețuri mult mai mari. Dimpotrivă, ar forța-o să se apropie de Republica Moldova.
Să ne aducem aminte că în 2006 a fost organizat un așa-zis referendum în Transnistria cu privire la acest subiect. Transnistria a cerut de multe ori unirea cu Rusia, dar e doar un joc ideologic, politic. Nu cred în acest scenariu.”, a spus Tudor Curtifan, pentru DC News.
„Este clar în avantajul Rusiei. Se discută tot mai mult despre revizionism, despre destabilizare, de momente de panică și așa mai departe. E un scenariu care ajută Federația Rusă în momentul actual.
Din punt de vedere economic, Transnistria nu-și permite anexarea la Rusia. Pot exista declarații politice multe, dar nu vom vedea o acțiune pentru că primul care va refuza va fi regimul corupt de la Tiraspol care nu are nevoie de așa ceva. Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă Transnistria ar intra sub incidența sancțiunilor europene.”, a mai punctat Tudor Curtifan.
„Aici e o mare problemă, cu așa-zisele trupe ruse de menținere a păcii. Republica Moldova a solicitat de multe ori retragerea acestor trupe, dar mi-e greu să cred că acest lucru se va întâmpla. Federația Rusă va folosi aceste trupe ca elemente de presiune, așa face în fiecare țară. Acum e Armenia care încearcă să schimbe strategia. Armenia încearcă să-și declare neutralitatea tocmai pentru a scăpa de trupele ruse și bazele Rusiei. Republica Moldova e deja constituțional un stat neutru. În mod normal, Rusia nici nu ar avea ce să caute acolo. Ele se află ilegal acolo.
Cu privire la Transnistria, o mare problemă cred că ar fi dată de un posibil dezgheț al conflictului transnistrean cu perspectiva blocării drumului european a Republicii Moldova, asta doar în cazul în care Ucraina colapsează iar Federația Rusă va reuși să conecteze Donbas de Transnistria prin Odesa”, a încheiat Tudor Curtifan, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu