Angajamentul după scandal aduce reforma Asistenței Sociale

Angajamentul după scandal aduce reforma Asistenței Sociale / Foto: Pixabay
Angajamentul după scandal aduce reforma Asistenței Sociale / Foto: Pixabay

Încet, dar sigur, după scandalul răsunător cu azilele groazei, Guvernul promite să facă ceea ce sindicatele cer de ani buni: Reforma din temelii a sistemului de asistență socială. 

Pachetul legislativ este în momentul de față în Parlament, după ce a fost aprobat, la începutul lunii, în ședință de Guvern. Înainte de asta, timp de două luni, legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost în dezbatere publică, potrivit Publisind.

Vorbim despre 60 zeci de pagini, că atâtea conține documentul, de modificări privind sistemul de asistență socială.

Sunt vizate, în principal, următoarele acte normative:

  • Legea 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale;

  • OUG 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social;

  • Legea asistenței sociale 292/2011;

  • Legea 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice;

  • Legea voluntariatului.

Noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor.

De asemenea, va fi crescut nivelul de îndeplinire a standardelor minime de calitate de la 75% la 90%, constatat la evaluarea în teren, pentru ca inspectorul social să propună menținerea licenței de funcționare provizorii și să poată acorda un termen pentru remedierea aspectelor care au condus la neîndeplinirea în totalitate a standardelor minime, astfel încât o nouă vizită de evaluare în teren și recomandarea acordării licenței de funcționare să se realizeze în cadrul perioadei de trei luni, respectiv șase luni.

Durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. O modificare importantă o constituie aceea că licența provizorie se va putea acorda o singură dată.

Mai mult decât atât, în cazul în care se constată încălcări ale legii, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid.

Totodată, se introduce termenul de ”controalele inopinate”. Legea va permite efectuarea unor astfel de controale, pentru toate situațiile de evaluare și monitorizare, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază.

Evaluarea și monitorizarea în teren se vor realiza de către o echipă formată din doi inspectori sociali, fără a anunța în prealabil furnizorul de servicii sociale cu privire la data vizitei.

Este introdus și conceputul de „client misterios”. Practic, persoanele desemnate de ANPIS vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.

Directorii executivi ai agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială vor putea participa la activitățile de control și vor aviza procesul-verbal de control.

Noul act legislativ promite să urmărească și profesionalismul și integritatea comportamentală a persoanelor care fac parte din organele de conducere, a celor desemnate pentru managementul serviciilor sociale: se vor solicita ca documente justificative caziere judiciare și de integritate comportamentală;

Întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat și vor fi înființate registre cu toți beneficiarii și furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, proveniența lor, condițiile pentru care a fost acordată licența etc.

Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei. În penal, este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Se promite, de asemenea, prin noua lege, o mai mare colaborare cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și celelalte instituții.

Foarte important însă, ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel