Angajări MApN 2025: Pași pentru a deveni soldat profesionist și cerințele de înscriere

Foto: MApN
Foto: MApN

MApN anunţă noi angajări pentru cei care doresc să devină soldați sau gradați profesioniști.

Ministerul Apărării Naționale demarează noi angajări. Nu este necesară experiența anterioară pentru a aplica, însă este obligatoriu să îndeplinești condițiile de selecție și recrutare specifice. De asemenea, va trebui să urmezi un program de pregătire, care durează între 2 și 5 luni, într-unul dintre centrele de instruire sau unitățile de pregătire ale diferitelor ramuri ale armatei, conform informațiilor oferite de MApN.

Cerințe și repartizarea în funcție

- Candidații nu susțin teste scrise de cunoștințe, însă clasamentul acestora se realizează în funcție de punctajul acumulat la probele de selecție, nivelul de educație finalizat, media de la examenul de bacalaureat și distanța dintre domiciliul lor și unitatea militară pentru care aplică.

- Repartizarea pe posturi se efectuează la nivel național, în mod computerizat, ținând cont de punctajele obținute și preferințele exprimate de fiecare candidat.

- Primul clasat, dintre cei care au selectat un anumit post, va primi funcția dorită. În cazul în care există mai multe posturi similare disponibile, acestea vor fi alocate următorilor candidați, în ordinea clasamentului.

- Să dețină cetățenie română și să aibă domiciliul permanent pe teritoriul României.

- Să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniți la data începerii programului de pregătire și să nu depășească 45 de ani împliniți la finalizarea acestuia.

- Să fi absolvit cel puțin primii doi ani de studiu din învățământul liceal, conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

- Să posede permis de conducere auto valabil pentru categoriile B și C, în cazul candidaților care optează pentru arma „auto” sau specializările militare ce necesită operarea echipamentelor auto din arma „geniu”.

- Să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunță la orice grad militar dobândit anterior, fie ca militar în termen, angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau voluntar, ori, după caz, la gradul obținut în urma unui an de studii militare nefinalizate în instituții/unități de învățământ militar.

- Să fie absolvenți ai unei forme de învățământ postliceal sau universitar, cu diplomă/certificat de absolvire, pentru candidații ce doresc să devină soldați sau gradați profesioniști în arma „aviație”, specialitatea „însoțitor de bord – paramedic”.

- Să fie admiși la probele de selecție desfășurate în centre zonale de selecție și orientare, care includ testări psihologice (aptitudini și personalitate), evaluarea capacității fizice (traseu aplicativ-utilitar și alergare de rezistență) și interviul final de evaluare.

- Să fie declarați „Apt” în urma examinării medicale efectuate în unitățile sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;Să fie declarați „Apt” la examinările medicale suplimentare și/sau evaluările psihologice speciale aplicabile candidaților pentru specializările „forțe pentru operații speciale”, „scafandri” sau pentru cei care vor desfășura activități ce necesită ambarcare sau obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Ce trebuie să faci ca să te angajezi în Armată

- Te prezinți la biroul de informare-recrutare al centrului militar din județul sau sectorul de reședință pentru a obține detalii despre oferta educațională, cerințele de recrutare, procesul de selecție și repartizare. De asemenea, beneficiezi de consiliere și îndrumare din partea personalului responsabil. Pentru înscriere, fie depui personal formularul de contact (fișa de înscriere) la sediul biroului, fie îl trimiți prin e-mail sau poștă, cu notă de inventar și confirmare de primire, la adresa biroului de informare-recrutare.

- Urmezi instrucțiunile furnizate de personalul recrutor pentru pașii următori și contactezi biroul ori de câte ori ai nevoie de clarificări suplimentare. De asemenea, te documentezi accesând site-urile și paginile oficiale de recrutare ale instituțiilor și unităților de învățământ militar, unde găsești informații despre probele de selecție și detalii privind admiterea.

- Te pregătești pentru participarea la probele de selecție și concursul de admitere, respectând indicațiile primite. Susții testele de selecție conform programării stabilite de structurile responsabile, după cum îți comunică recrutorul. Completezi dosarul de candidat cu toate documentele necesare, asigurându-te că îndeplinești toate cerințele și criteriile de recrutare.

- Aștepți să fii informat de către recrutor cu privire la repartizarea ta sau te interesezi personal la biroul de informare-recrutare pentru a afla rezultatul, potrivit MApN și site-ului său specific de recrutare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel