Sindicatul Naţional Meridian desfăşoară în prezent acţiuni de consultare a angajaţilor Autorităţii Vamale Române cu privire la declanşarea unui conflict de muncă, având în vedere nemulţumirile salariaţilor din cadrul unităţilor vamale legate, în principal, de condiţiile de muncă şi de neacordarea unor drepturi.
Potrivit unui comunicat al sindicatului, Autoritatea Vamală Română funcţionează la Bucureşti, de mai mulţi ani, într-un cămin de nefamilişti, care nu asigură nici pe departe condiţii corespunzătoare de desfăşurare a activităţii.
Sindicaliştii susţin că şi la nivelul celorlalte unităţi teritoriale, clădirile în care angajaţii lucrează sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost asigurate de-a lungul anilor nici măcar fondurile necesare pentru întreţinerea zilnică a acestora, cum este cazul la Tulcea, Gorj, Argeş, Albiţa, Dâmboviţa etc.
"Lipsa alocării sumelor necesare, implicit a unor servicii minime de întreţinere şi chiar de igienizare, a dus la deteriorarea lor fiind obligatorii acum şi unele operaţiuni de consolidare. Totodată, în prezent, angajaţii tremură la propriu, nefiind asigurată o temperatură adecvată în aceste spaţii, cum este cazul la Brăila, Vrancea, Stânca-Costeşti, Giurgiuleşti ş.a. La unităţile unde se efectuează controlul comun, cum este cazul la Albiţa, angajaţii Serviciului Vamal din Republica Moldova au trebuit să îşi aducă propriile lor facilităţi, pentru că ale noastre nu îndeplineau nici măcar standardele minime", avertizează Sindicatul Naţional Meridian.
În ceea ce priveşte condiţiile necesare pentru realizarea atribuţiilor de serviciu, sindicaliştii afirmă că este de notorietate lipsa aparaturii de control, indispensabilă mai ales la birourile de frontieră. Deşi s-au făcut unele achiziţii de astfel de echipamente (scannere), ele sunt încă foarte puţine, verificarea mijloacelor de transport făcându-se în continuare cu metode din secolul trecut.
"Lipsa fondurilor este atât de gravă încât unii angajaţi îşi cumpără din bani proprii cele necesare activităţii zilnice, achiziţionând tot felul de produse de la rechizite, hârtie de copiator până la tonere pentru imprimantă, pentru că altfel instituţia ar trebui să îşi oprească activitatea până la asigurarea lor din banii acesteia. Totuşi nu trebuie să uităm că, deşi lucrează în aceleaşi condiţii cu alte categorii de personal, aceştia sunt discriminaţi şi nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au ceilalţi angajaţi care lucrează cu ei in punctele de trecere a frontierei, cum sunt poliţiştii şi personalul din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor", se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii subliniază că dezastrul actual legat de condiţiile de muncă şi salarizare din cadrul unităţilor vamale, nereglementarea statutului profesional al angajaţilor Autorităţii Vamale Române nu pot rămâne nerezolvate la nesfârşit şi consideră că se impune, de urgenţă, luarea unor măsuri, iar în caz contrar, declanşarea unor acţiuni de protest va fi mai mult decât iminentă, notează Agerpres.
Sindicatul Naţional Meridian reprezintă şi are printre membrii săi mai mult de o treime dintre angajaţii Autorităţii Vamale Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News