Angajații din sistemul medical vor avea de ales între vaccinarea gratuită și testarea pe banii proprii.
Angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea ar urma să se vaccineze pe banii lor, pentru a-și putea desfășura în condiții de siguranță activitatea, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24. El spune că măsura este în curs de aplicare.
”Când ești bolnav și te duci la spital, evident că nu-ți dorești să te infectezi cu SARS-CoV-2 din spital. Pentru a crește șansele unui tratament medical în condiții de siguranță maximale pentru pacienții noștri, putem să ne vaccinăm în rândul personalului medical, având știința în spate care spune că transmiterea este minimă, iar, pentru cei care nu doresc să se vaccineze, din rândul personalului medical, există alternativa deja lansată, aceea de a dovedi că nu ești infectat, din dorința de a-i proteja pe pacienți” a spus Andrei Baciu. Întrebat cine plătește testul pentru angajații din sistemul medical, el a răspuns: ”aici este discuția: testul, pe care să-l plătească personalul medical sau vaccinarea, care este gratuită”. Întrebat de când se aplică mecanismul acesta al testării, Baciu a spus că ”e un interval de tranziție în care conducerea unităților medicale trebuie să aplice aceste dispoziții”. El a precizat că medicii, într-o proporție mare, sunt vaccinați - peste 80%.
În state precum Franța, Italia sau Grecia, vaccinarea angajaților din sistemul medical a devenit obligatorie. În România, nu s-ar institui o astfel de obligație în lege, după cum a spus Andrei Baciu, dar obligatorie ar urma să fie testarea. În contextul în care ei vor refuza vaccinul gratuit, ar urma să suporte costurile testării. Scopul e de a nu infecta pacienții. ”Foarte sincer, nu cred că s-ar pune problema (n.r. vaccinării obligatorii anti-COVID a unor categorii profesionale). Nici decidenții nu cred că ar reacționa favorabil la o astfel de propunere, cum nici populația” a spus Andrei Baciu, care a precizat că oamenii reacționează favorabil când primesc asigurări că vaccinarea nu va deveni obligatorie. ”E foarte dificil să găsești argumente favorabile într-o astfel de dezbatere” a punctat el.
Vezi și: EXCLUSIV Laszlo Attila, ”cifre înspăimântătoare”. Semnal de alarmă: Ar fi bine să evităm un nou val
DCNews a realizat un sondaj despre vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a personalului medical, ca-n statele mai sus amintite. Rezultatul sondajului arată că 41,2% dintre cei care au răspuns, adică 18.035 de cititori DCNews consideră că ar trebui să fie obligatorie vaccinare anti-COVID-19 pentru personalul medical. 58,8%, adică 25.758, sunt împotriva acestei variante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News