Angajații unui minister trag un semnal de alarmă la adresa premierului Ludovic Orban. Oamenii se plâng de salariile mici și lipsa personalului de specialitate.
Sindicatul Culturalia, care reprezintă interesele angajaților din cadrul Ministerului Culturii și pe ale direcțiilor județene pentru cultură, atrage atenția Guvernului României că activitatea ministerului ar putea fi grav afectată în condițiile în care bugetul actual al Culturii este insuficient pentru a păstra specialiștii în sistem. Angajații ministerului și cei ai direcțiilor județene pentru cultură au cele mai mici salarii dintre toate ministerele.
Ministerul Culturii, care derulează programe de interes major pentru afirmarea identității naționale, se confruntă în acest moment cu cea mai mare criză a personalului de specialitate, din cauza salariilor extrem de mici. Specialiștii din cadrul acestei instituții sunt pe ultimul loc în grila de salarizare, cu venituri considerabil mai mici față de colegi cu funcții similare din alte ministere. Eliberarea a zeci de avize sau autorizații pentru monumente de patrimoniu ar putea fi blocată din cauza lipsei de personal specializat, se arată într-un comunicat de presă.
”Suntem în plin proces de alegere a proiectului care ar trebui să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția. Doar respectul pentru muncă și pentru țară ține oamenii motivați să nu avem nicio secundă de întârziere pentru acest proiect crucial pentru prestigiul național! Noi, angajații din minister, am intra în pămînt de rușine să nu fim prezenți la cel mai înalt nivel la Bienală, pe când conducerea ministerului nu își dă nici cel mai mic interes pentru remunerarea decentă, corectă a specialiștilor săi! Politic, toți miniștrii vor exploata un eventual succes la Veneția, se vor lăuda cu realizările noastre, dar niciunul dintre cei care s-au perindat până acum nu a avut decența să verifice măcar dacă Legea salarizării unitare chiar este unitară și pentru oamenii din subordinea lor! L-am auzit pe actualul ministru în Parlament, pe 4 decembrie, cum cerea dreptate doar pentru 26 de directori, atât a înțeles el din dezastrul național numit finanțarea Culturii!? Nu vom întârzia nici de data aceasta, dar până când să mai rezistăm, până când să mai sperăm? Copiii noștri ce vină au că noi nu ne ocupăm de agricultură, ci am ales să facem cultură?”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”.
Potrivit grilelor de salarizare, în Ministerul Culturii, venitul maxim la care poate ajunge un consilier superior, cu o vechime de peste 30 de ani, este de cel mult 3.500 de lei. Este vorba despre un salariu total nemotivant pentru acești specialiști pentru care gradul de răspundere privind activitatea pe care o desfășoară este unul ridicat.
Direcțiile județene pentru cultură, instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii, se confruntă cu aceeași situație. Un consilier superior gradația 4 câștigă lunar un salariu net de doar 2.224 lei, în timp ce aceeași funcție este plătită dublu în direcțiile pentru Agricultură, Sănătate publică sau Finanțe publice.
Consilier superior,gradație 4 | 3.801 | 2.224 | Direcția pentru Cultură |
6.853 | 4.009 | Direcția pentru Agricultură | |
8.686 | 5.080 | Direcția de Sănătate publică | |
8.345 | 4.882 | Direcția Finanțelor publice |
”Salariile mici reprezintă principalul motiv pentru care această instituție nu reușește să își țină specialiștii. În ultimii ani am asistat la plecări în masă din Ministerul Culturii. Mai grav este faptul că tinerii nu sunt atrași de acest sistem, întrucât salariul unui debutant este de 1.500 de lei, bani din care nu poate trăi.
Pentru ocuparea majorităţii posturilor vacante în Ministerul Culturii au fost organizate două sau chiar mai multe runde de concurs, cheltuielile implicate de aceste acţiuni grevând bugetul instituţiei fără a-şi găsi finalitatea în mod favorabil.
Consecințele lipsei de personal de specialitate de la nivelul Ministerul Culturii sunt extrem de grave și se poate ajunge la situații precum: blocarea activității de strategie, de apărare și protejare a patrimoniului, de reglementare, de avizare, de apărare a intereselor statului, de achiziții publice etc., până la sancționarea instituției de către instanțe și de către alte organe abilitate pentru neemiterea unor acte administrative.
Atragem atenția că ne confruntăm și cu un deficit de personal specializat în domeniile de incidenţă ale culturii, respectiv istorici, filologi, teatrologi, muzicologi, arheologi, arhitecți, etnologi sau muzeografi. Reamintim Guvernului României faptul că Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost construită pe principiul nediscriminării și al egalității, ceea ce înseamnă că pentru funcții similare, răspundere și complexitate egală a muncii, oamenii trebuie să fie remunerați la fel, indiferent din ce instituție a statului fac parte. Nu înțelegem de ce personalul din direcțiile județene pentru cultură nu beneficiază de majorarea de 15% pentru complexitatea muncii sau de sporul de complexitate de 35%, așa cum prevede legea”, se mai arată în comunicatul de presă.
“Apelul nostru este unul al salariaților care se simt descurajați, discriminați și care cer o lege aplicată corect. Nu cerem salarii uriașe, ci venituri care să răsplătească munca depusă de colegii noștri. Credem că noul ministrul al Culturii trebuie să se aplece mai mult asupra acestei probleme care nu a fost o prioritate pentru cei care au ocupat această funcție. Ministrul Culturii trebuie să înțeleagă însă că blocarea activității dintr-o astfel de instituție este o lovitură mare dată patrimoniului cultural”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu