Angajaţii disponibilizaţi din CNCAN nu şi-au primit nici acum salariile restante

cncan
cncan

Angajaţii disponibilizaţi din CNCAN nu au reuşit nici acum să-şi recupereze cele saşe salarii restante de la instituţie, deşi instanţa a dispus plata acestora încă de anul trecut. Situaţia e cu atât mai absurdă cu cât, practic, oamenii au muncit şi au fost pontaţi de CNCAN, dar teoretic ei nu figurează pe ştatul de funcţiuni aprobat de Guvern în urma reorganizării.

Cu alte cuvinte, banii trebuie plătiţi, însă ei nu există în niciun buget. În total, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare datorează salariaţilor 2,7 miliarde de lei vechi, pe care nu-i poate plăti pentru că, de anul trecut, toate veniturile sale se varsă la bugetul de stat. De aici un ping-pong de replici între CNCAN şi Guvern care dezvăluie disfuncţionalităţi mai grave.

„Într-adevar, încă nu am plătit salariile restante şi am cerut la Guvern suplimentarea bugetului CNCAN ca să putem face aceste plăţi”, a declarat preşedintele CNCAN Vajda Borbala.

Situaţia datează din perioada martie-iulie 2010 şi încă nu a fost rezolvată, deşi foştii angajaţi au început să obţină deciziile finale judecătoreşti pentru recuperarea banilor încă din noiembrie 2010. Vreme de şase luni, pe ştatele de plată de la Guvern erau 103 oameni, în timp ce în instituţie lucrau şi erau pontate 121 de persoane.

„În bugetul iniţial al instituţiei”, adaugă Borbala „nu erau prevăzute aceste salarii pentru că nu aveau bază legală – acum este această bază legală, există o hotărâre judecătorească prin care trebuiesc plătiţi aceşti bani şi se poate cere suplimentarea bugetului pentru plăţi”. Dealtfel, Borbala a recunoscut chiar într-o audiere din iunie anul trecut la Camera Deputaţilor că nu are pârghiile necesare pentru a face plăţile şi că „a fost informată că aceste drepturi se pot obţine doar în justiţie”. Mai precis, CNCAN a dat de înţeles propriilor angajaţi că nu au altă modalitate de a primi banii pentru munca lor decat să ... dea în judecată CNCAN. Însă cum s-a ajuns aici?

Citeşte mai departe pe CorectNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel