Angajații obezi se pot confrunta în curând cu amenzi, dacă nu vor dori să rezolve problemele legate de greutate.
Nu este un secret – obezitatea este cea mai răspândită epidemie care afectează lumea occidentală, dar ideea liderilor unei organizații de obezitate de a reduce problema îi pune pe gânduri pe unii oameni, conform Fox News.
„[Este] destul de corect să îndemnăm ca măsurarea taliei să fie făcută anual, din momentul în care copilul merge pentru prima dată la școală”, a declarat Tam Fry, președintele Forumului Național pentru Obezitate din Marea Britanie, pentru The Telegraph.
Comentariul lui Fry face referire la îndrumări publicate de Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (Nisa) în aprilie, care i-a îndemnat pe toți părinții copiilor sub 5 ani să efectueze măsurători ale taliei acestora pentru a se asigura că numărul este mai mic de jumătate decât înălțimea lor.
În articolul publicat luni, Fry a remarcat o tendință „alarmantă” care indică faptul că mărimea taliei femeilor a crescut cu trei centimetri din anii 1990.
„Cifrele atât pentru bărbați, cât și pentru femei sunt alarmante – prea mulți dintre noi mâncăm ca și cum ar fi Crăciunul în fiecare zi”, a spus el, recunoscând că măsurând copii când sunt mici putem să prevenim o serie de boli asociate cu prea multă grăsime viscerală (profundă sau internă), inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de rinichi.
Dar soluția – după un exemplu dat de Japonia, care înregistrează o rată a obezității semnificativ mai scăzută (4,97%) în comparație cu americanii (36,47%) și britanici (27,88%), conform datelor de la Federația Mondială a Obezității – ar implica mai mult măsuri considerate extreme de unii.
Astfel, se propune o măsură aplicată în Japonia, acolo unde angajatorii pot suferi amenzi usturătoare dacă angajații sunt prea grași.
„Legea Metabo”, numită după afecțiunea mai puțin cunoscută „sindrom metabolic”, care include un grup de afecțiuni legate de greutate – hipertensiune arterială, niveluri crescute de colesterol, grăsime abdominală excesivă, un răspuns celular slab la hormonul insulinei etc. – își propune să prevină afecțiuni mai grave, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, care pot apărea mai târziu în viață.
„Dacă aveți sindrom metabolic sau oricare dintre componentele sindromului metabolic, schimbările agresive ale stilului de viață pot întârzia sau chiar preveni dezvoltarea unor probleme grave de sănătate”, se arată în lege, potrivit The Florida Times-Union.
Legea prevede ca tuturor angajaților cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani să li se măsoare talia de către angajator anual și să primească îndrumări dacă nu slăbesc după trei luni. Totuși, în ciuda zvonurilor, cetățenii japonezi nu pot fi amendați sau încarcerați pentru că sunt supraponderali.
Eforturile de a reduce ratele obezității în țările occidentale au scăzut, pe măsură ce numărul de persoane obeze, inclusiv în rândul copiilor, continuă să crească.
Potrivit bibliotecii Camerei Comunelor din Marea Britanie, de exemplu, 10,1% dintre copiii britanici cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani au fost considerați obezi în perioada 2021-2022, iar aproape un sfert (23,4%) dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani erau, de asemenea, obezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu