Angajații Oltchim, verificați de Guvern, înainte de a-și primi ajutoarele sociale

mariana_campeanu
mariana_campeanu

Doar angajații combinatului Oltchim care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi numai după ce se va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe, vor primi ajutoare sociale de la Guvern, a afirmat, miercuri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

"O să analizăm fiecare caz în parte, lista va fi nominală. Avem bani pentru 1.400 lei în două tranşe pentru toţi salariaţii, dacă va fi cazul. Nu cred că va fi cazul chiar pentru toţi salariaţii, dar avem bani pentru toţi salariaţii", a spus ministrul Muncii, la Palatul Victoria.

Ea precizat că autorităţile vor verifica înainte de a acorda ajutorul financiar, pe baza unor anchete sociale, dacă angajaţii Oltchim deţin în proprietate mai multe case, dacă dispun de un autoturism şi care este vechimea acestei maşini.

„Până azi dimineaţă au fost făcute circa 320 de anchete sociale. Sunt peste 20 de echipe în teren care continuă această activitate şi sper ca până vineri să fie terminate anchetele pentru circa 1000 de salariaţi. Este vorba de angajaţii care au salarii sub salariul mediu brut pe economie”, a anunţat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a adăugat că după finalizarea acestor anchete, Executivul va emite o hotărâre pentru acordarea de ajutoare către angajaţii în cazul cărora se va decide că au dreptul la un astfel de ajutor.

Potrivit ministrului, lista bunurilor care urmează să fie verificată a fost redactată conform legilor aplicate în cazul altor ajutoare sociale.

Legea de acordare a venitului minim garantat şi alocaţiei pentru susţinerea familiei include o declaraţie pe propria răspundere care trebui completată de către solicitantul ajutorului şi face referire şi la veniturile obţinute de solicitant din cultivarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, precum şi a plantelor decorative şi ciupercilor.

Legea mai prevede că dreptul la ajutor social va fi stabilit ţinându-se seama de bunurile deţinute, considerate sau nu de strictă necesitate pentru nevoile familiale, delimitate clar în funcţie de numărul şi tipul animalelor din gospodărie. Astfel, în categoria bunurilor considerate de strictă necesitate sunt incluse, printre altele, două porcine, 10 iepuri, 15 raţe, găini, curci sau bibilici, în timp ce printre bunurile care nu sunt considerate ca fiind de strictă necesitate sunt menţionate peste 5 porcine, peste 50 iepuri şi peste 80 de raţe, găini, curci, bibilici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel