Un grup de 49 de angajați ai Muzeelor Vaticanului, majoritatea paznici, au inițiat o acțiune juridică fără precedent împotriva Sfântului Scaun, acuzând condiții de muncă precare și lipsa siguranței la locul de muncă.
Această acțiune legală, care ar putea ajunge în instanță, a fost declanșată printr-o petiție trimisă guvernatoratului Vaticanului. Angajații susțin că regulile de muncă ale orașului-stat „subminează demnitatea și sănătatea fiecărui lucrător”, invocând ore suplimentare plătite la tarife reduse și prevederi insuficiente în materie de sănătate și siguranță, relatează The Guardian.
Laura Sgrò, avocata care îi reprezintă pe lucrători, a declarat că aceștia au încercat în nenumărate rânduri să rezolve situația pe cale amiabilă, dar fără succes.
„Au încercat de atâtea ori, prin petiții individuale, să rezolve această situație”, a spus ea. „Deci, acest demers este destul de extrem. După mulți ani de discuții, aceasta este prima acțiune colectivă. Avem acum 49 de persoane, dar cred că acest număr va crește în următoarele zile.”
Printre acuzații se numără și obligativitatea de a restitui salariile plătite în timpul restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19 din cauza lipsei unor scheme de șomaj tehnic în legislația muncii din Vatican.
Sgrò a mai adăugat că personalul s-a confruntat cu măsuri disciplinare dacă se îmbolnăvea și nu era găsit acasă în timpul vizitelor medicului Vaticanului, care sunt obligatorii să aibă loc în termen de 24 de ore de la începerea concediului medical.
„Acest lucru este o nebunie”, a spus ea. „Ei riscă măsuri disciplinare chiar dacă ies o oră pentru a-și vedea propriul medic.”
Muzeele Vaticanului sunt o sursă majoră de venit pentru Vatican, aducând milioane de euro în fiecare an. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Sindicatele nu sunt permise în Cetatea Vaticanului.
Petiția este primul pas formal într-un proces obligatoriu de conciliere supravegheat de Ulsa, biroul de muncă al Vaticanului.
Sgrò a declarat: „Aceasta nu este o scrisoare politicoasă, ci deschiderea formală a unei proceduri... Dacă concilierea merge prost, atunci mergem în instanță.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News