Angajatorii vor trebui să dea liber salariaților pentru urgențe familiale, în afara concediului de odihnă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Codul Muncii vine cu noi prevederi privind zilele libere la care au dreptul angajaţii.

Noi prevederi urmează să fie introduse în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii să le poată acorda salariaților, mai exact pentru situații de urgențe familiale. Schimbarea se regăsește într-o propunere aflată la începutul parcursului legislativ, ce vizează transpunerea a două directive europene din domeniul muncii. Potrivit propunerii ce va completa Codul muncii, salariatul va avea dreptul să lipsească de la muncă ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată salariatului".

Zilele libere pentru urgenţe se recuperează

Această perioadă de absențe nu va afecta zilele de concediu de odihnă anual. Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă. Conform mențiunilor din cadrul propunerii legislative, drepturile dobândite de salariat anterior lipsei pentru urgența familială vor fi menținute pe durata absenței. Aceste zile vor trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.

Concediul de odihnă nu este afectat

Liberele pentru urgențele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual. La fel se va întâmpla și în cazul concediului de îngrijitor care urmează să fie introdus prin același proiect de lege, situația fiind similară cu cea a perioadelor concediului medical, concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav. Totodată, după ce propunerea de modificare a Codului muncii va fi oficială, angajatorii nu vor avea voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale. Prevederile propunerii legislative nu sunt încă în vigoare. Proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Preavizul nu este obligatoriu

Printre modificările în Codul Muncii pe 2022 se numără şi câteva aspecte legate de art. 81 privind preavizul. Astfel, dacă angajatorul nu și-a îndeplinit atribuțiile stabilite în prealabil, legate de salariu sau zilele libere, angajatul are dreptul să renunțe la preaviz. În cazul în care lucrurile au fost respectate de-a lungul timpului, de ambele părți, este de menționat că preavizul trebuie onorat. O greșeală des întâlnită în rândul angajaților este aceea că, în loc să își înștiințeze superiorul de opțiunea aleasă, printr-o notificare scrisă, mulți completează o cerere de aprobare a demisiei. „Salariatul poate demisiona fără preaviz și în cazul în care angajatorul nu își execută obligațiile prevăzute în contractele colective de muncă sau în lege? În principiu, da. Din moment ce prima dintre obligațiile angajatorului prevăzute în modelul-cadru de contract individual de muncă este tocmai aceea de a acorda salariatului «toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă și din lege»“, potrivit portalcodulmuncii.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel