Cosmin Boiangiu, şeful ELA, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS, despre salariile românilor care lucrează în țări din Uniunea Europeană.
Cosmin Boiangiu, șeful ELA, a fost invitatul Claudiei Țapardel în cadrul emisiunii “Din Culisele Europei”, de la DCNews și DCNewsTV. Printre alte subiecte importante, cei doi au abordat și tema salariilor românilor care lucrează peste hotare, în țări din Uniunea Europeană. De multe ori se întâmplă ca un angajat român să primească pe aceeași poziția un salariul mai mic decât un angajat originar din țara respectivă. În acest context, Claudia Tapardel l-a întrebat pe directorul executiv al Autorității Europene pentru Muncă, când vor dispărea aceste "inechități".
"Credeți că vom mai ajunge ca cetățeanul român, care lucrează, fie în domeniul agriculturii, muncă sezonieră, în domeniul producției de alimente, în domeniul de asistenței sociale, în domeniul transporturilor, în domeniul construcțiilor, în domeniul IT, va putea să aibă același salariu pe aceeași poziție cu un angajat francez? Vom ajunge la acest nivel de echitate socială și echitate în ceea ce privește munca? Practic acestea sunt inechitățile și nedreptățile care se întâmpla la nivel european, că un angajat român care lucrează în Franța, de exemplu, pe același post, pe aceeași poziție cu un cetățean francez, primește un salariu mai mic. Ideal ar fi să primească un salariu egal cu cel al unui cetățean francez.", a fost întrebarea adresată de Claudia Țapardel.
"Acesta este idealul. Nu putem interveni în politica salarială a statelor membre și cu atât mai puțin în cea a companiilor. Ceea ce noi putem face este să ne asigurăm și acesta este cel mai important, că muncitorii români sau în general, muncitorii europeni, beneficiază de aceleași drepturi ca și cei de pe plan local. Aceasta este important. Nivelul salarial este un aspect, dar sunt și toate celelalte drepturi sociale, beneficii sociale, legate de salariul minim și alte altfel de aspecte. Atâta vreme cât beneficiază de aceleași drepturi, inclusiv de participare la acorduri colective de muncă care sunt în acele state în vigoare, atunci putem să credem că se va ajunge și la această uniformizare a nivelului salarial. ", a răspuns Cosmin Boiangiu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu