Principalul moment al vizitei ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, la Paris, l-a constituit întâlnirea bilaterală de luni, 4 noiembrie, cu omologul din Republica Franceză, Sébastien Lecornu, la sediul Ministerului Armatelor, unde oficialul român a fost primit cu garda de onoare.
Agenda întâlnirii a inclus subiecte de actualitate privind cooperarea dintre România și Franța, cu accent pe prioritățile strategice în materie de apărare, în contextul complex de securitate din regiunea Mării Negre și al continuării războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de colaborarea dintre cele două state în cadrul NATO, Uniunii Europene și pe plan bilateral.
Cu acest prilej, ministrul apărării naționale a subliniat importanța Parteneriatului Strategic cu Franța, evidențiind colaborarea excelentă în cadrul NATO și eforturile comune pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Ministrul Angel Tîlvăr a apreciat contribuția semnificativă a Franței și a adresat mulțumiri autorităților de la Paris pentru implicarea activă în asigurarea securității din regiunea Mării Negre. A fost discutată importanța Grupului operativ pentru combaterea minelor marine (MCM Black Sea) în asigurarea libertății de navigație în Marea Neagră și a fost salutat interesul Franței pentru această inițiativă.
Ministrul Tîlvăr a subliniat că România depune eforturi constante ca națiune gazdă pentru a asigura sprijinul necesar Franței, ca națiune lider în cadru Grupului de Luptă de la Cincu, și a evidențiat importanța continuării pregătirii și creșterii interoperabilității între toate trupele aliate prezente în țara noastră, în actualul context de securitate.
„Împreună cu partenerul francez, care conduce Grupul de Luptă de la Cincu, și alături de militarii din celelalte state aliate prezenți pe teritoriul național, suntem pe deplin angajați în asigurarea securității și stabilității regiunii Mării Negre”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
De asemenea, în cadrul întrevederii a fost apreciat nivelul ridicat al relațiilor de colaborare dintre cele două state, discutându-se totodată proiectele pe termen mediu și lung pentru modernizarea Armatei României.
Cei doi oficiali au abordat și tema sprijinului oferit partenerilor din regiune, atât pe plan bilateral, cât și în cadrul NATO și al UE, cu o atenție specială acordată Ucrainei și Republicii Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu