Angel Tîlvăr: Statele B9, profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia

Miercuri, 18 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Parlamentului, reuniunea miniștrilor apărării în format București 9, găzduită de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și cu participarea reprezentanților din Polonia - în calitate de copreședinte, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Discuțiile din cadrul celor două sesiuni de lucru s-au concentrat pe situația de securitate din regiune, marcată de amenințările în creștere ale Federației Ruse, precum și pe măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic, de o manieră coerentă și robustă, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Flancului Estic al NATO, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că Federația Rusă rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității Aliaților, amenințările hibride fiind în creștere. De asemenea, au fost discutate  evoluțiile de securitate generate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.

„Statele membre ale B9 sunt îngrijorate cu privire la situațiile generate în ultima vreme de pătrunderile neautorizate ale dronelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, precum și cu privire la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor Alianței. Am pledat, atât în consultările la nivel NATO, cât și în acest important format regional, pentru identificarea unor forme de răspuns coordonat la nivel aliat“, a subliniat ministrul apărării naționale.

Discuțiile din cadrul B9 au reprezentat o oportunitate pentru conturarea unei poziții comune a statelor de pe Flancul Estic, referitoare la măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare, în pregătirea reuniunii miniștrilor din țările membre ale NATO, care va avea loc în luna octombrie.

„Apărarea colectivă rămâne scopul esențial al Alianței. Furnizarea forțelor și capabilităților cu grad ridicat de pregătire, precum și a infrastructurii rămân obiective esențiale în îndeplinirea acestei sarcini fundamentale. Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară va asigura desfășurarea rapidă a forțelor și capabilităților aliate pentru întregul Flanc Estic“, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

În cadrul sesiunilor de lucru, au fost aduse în atenție provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acțiunile hibride ale Federației Ruse, și nevoia acordării sprijinului necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană.

De asemenea, participanților la reuniunea B9 le-a fost transmis și un mesaj video din partea Statelor Unite ale Americii, prin adjunctul secretarului american al Apărării, Amanda Dory.

Ministrul Tîlvăr a mulțumit pentru prezență tuturor reprezentanților țărilor membre ale inițiativei București 9, subliniind, încă o dată, rolul important reprezentat de formatul B9 în promovarea intereselor de securitate ale regiunii noastre.

La finalul reuniunii, reprezentanții B9 au adoptat o Declarație Comună care poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel