Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu ține discursuri lungi și emoționante.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu ține discursuri lungi și emoționante, conform CNN. Poate fi de natura nemțească, însă Merkel vorbește cu națiunea o dată pe an, într-un mesaj înregistrat cu ocazia Noului An. Când politiciana a decis să țină la curent poporul despre pandemie, în martie, a fost prima apariție televizată neprogramată în aproape 15 ani de conducere.
Merkel, fiica unui preot cu doctorat în chimie cuantică, a prezentat pandemia așa cum este, împreună cu o doză de compasiune. Ea a vorbit despre trecutul său din Germania de Est și de problemele personale pe care le-a avut cu restricția libertății de mișcare. Însă, Angela Merkel a explicat de ce ia decizia atât de necesară, iar germanii au fost de partea ei.
„Nu este un orator excelent, însă mesajul acesta calm către națiune a contribuit la încrederea oamenilor: 80-90% au crezut că poate gestiona criza", a explicat profesorul de științe politice la Universitatea Humboldt din Berlin, Wolfgang Merkel. „Când oamenii sunt extrem de îngrijorați despre viitor, ei au nevoie de siguranță și protecție din partea guvernului".
A fost o adevărată transformare a lui Merkel, care a început anul dezastruos. Reputația politică a cancelarului a fost rănită de politica cu „ușile deschise" pentru refugiați, planul de succesiune s-a prăbușit, iar partidul din care face parte a pierdut tot mai mult teren.
Merkel a explicat că nu va căuta să fie realeasă în următorul scrutin din toamna anului 2021. Ea a renunțat la conducerea partidului său, Uniunea Creștin-Democrată, în 2018. Chiar și starea sa de sănătate a fost pusă sub semnul întrebării.
Însă, când Covid-19 a început să se răspândească pe glob, Merkel și-a arătat profesionalismul.
„A început o întreagă renaștere, nu doar în Germania, dar și în întreaga lume, fiindcă, pentru prima oară în 150 de ani, lumea are parte de o criză globală, iar oamenii nu se uită spre Statele Unite pentru leadership, ci la Merkel", a explicat profesorul Andrea Rommele.
„Se va vorbi despre ea ca despre un adevărat manager de criză", a continuat Rommele, referindu-se la celelalte trei problemele globale sau pan-europene prin care Merkel și-a condus țara: criza financiară din 2008, criza europeană a împrumuturilor și criza refugiaților din 2015. „Este incredibilă, oricând este o criză, ea face ceea ce trebuie".
Miercuri, Merkel și-a dezvăluit planurile pentru a ridica o parte din măsurile de restricție din Germania, anunțând: „Ne permitem un pic de curaj". Însă, ea a pus accentul în continuare pe grijă, insistând: „Trebuie să ne asigurăm că nu ne scapă din mâini situația".
„Prima fază a pandemiei a trecut, dar încă suntem la început și va fi cu noi pentru un timp îndelungat", a continuat liderul german.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci