Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că drepturile şi statul de drept în Hong Kong trebuie respectate, aşa cum le-a cerut ambelor părţi pentru a evita escaladarea şi a continua dialogul după săptămâni de proteste anti-guvernamentale şi confruntări între manifestanţi şi poliţie, relatează dpa.
Trebuie făcut totul pentru a evita violenţa şi a găsi opţiuni pentru a se ajunge la o soluţie prin dialog", a declarat Merkel după o întrevedere la Berlin cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
Guvernul german a acţionat pentru a încuraja dialogul, dar în baza legilor în vigoare din Hong Kong care asigură libertatea de opinie şi statul de drept, a declarat Merkel.
Drepturile cetăţenilor din Hong Kong, care au fost garantate la retrocedarea fostei colonii britanice sub suveranitatea Chinei în 1997, nu ar trebui să fie puse la îndoială, a subliniat Merkel.
Hong Kong face parte din China, dar este guvernat în baza principiului o ţară, două sisteme, în termenii acordului de retrocedare.
China a intensificat brusc miercuri retorica împotriva protestelor, alimentând unele temeri că ar putea recurge la o intervenţie militară pentru a opri manifestaţiile care au loc de săptămâni în teritoriul semi-autonom chinez.
Biroul de legătură al guvernului central din Hong Kong a apreciat că acţiunile protestatarilor nu diferă de atrocităţile teroriştilor, după ce un ofiţer de poliţie sub acoperire şi reporter la un post de televiziune chinez ar fi fost atacat de manifestanţi marţi seara.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat miercuri că Berlinul monitorizează situaţia din Hong Kong cu îngrijorare crescândă.
Guvernul german a lansat un apel la dialog şi a cerut tuturor părţilor implicate să împiedice escaladarea situaţiei, a declarat purtătoarea de cuvânt Ulrike Demmer.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat la rândul său că există un schimb continuu de informaţii cu oficiali chinezi în legătură cu situaţia din Hong Kong.
Demonstraţiile din Hong Kong au început pe data de 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea respectivă a fost ulterior suspendată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu