Angelica, planta minune. Leacuri de la V. Voiculescu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Știți ce este Angelica? Este o plantă cu întrebuințări medicinale, cât și alimentare. În unele țări este folosită în salate.

Medicul și scriitorul Vlad Voiculescu spunea că: „Angelica e ațâțătoare de poftă de mâncare și liniștitoare a durerilor de pântece pentru pătimașii care au mistuiri grele, cu râgâieli și vânturi. Cum Angelica e alinătoare de nervi, se mai dă și în astmă, adică tuse cu înec și răsuflare grea, apoi în dureri de cap care nu au altă pricină decât nervii, cum ar fi la femeile la care luna (menstruația adică) s-a turburat, s-a împuținat și vine rar, cu urcare de sânge la cap. Angelica se mai dă la fetele slăbuțe, lipsite de sânge, care n-au luna cum se cuvine”.

Angelica se ia ca leac în chipul unui ceai făcut din 20 sau 30 de grame de rădăcină opărită cu un litru de apă dată în clocot, Se bea în aceeași zi.

Mai poate fi utilizată ca pulbere – 2-4 grame – după masă, fiind utilă în procesul de digestie.

V. Voiculescu o mai vede și parte dintr-un preparat alcoolic. Respectivul lichior ar avea următoarea compoziție:

Alcool – 53 centigrame la 1 litru de apă

Rădăcină de Angelică … 30 grame

Scorțișoară … 2 g.

Cuișoare … 2 g.

Sabur … 2 g.

Vanilie … 1 g.

Camfor … 1 g.

Nucșoară … 1 g.

Șofran … 0.5 centigrame

Obligeană … 2 g.

Conform doctorului V. Voiculescu, Angelica întră și în compoziția unor băuturi vestite, precum șartreusa, melissa sau biterul, care au fost multă vreme fabricate numai de călugării papistași, care păstrau cu grijă taina compoziție, scrie preotul Paul Iulius Negoiță.

Angelica se poate găsi și în România, deși nu este o plantă foarte comună. Crește în regiunile montane și în zonele umede, cu un climat mai rece. În România, această plantă poate fi întâlnită în păduri, lunci și pe malurile râurilor, mai ales în zonele din Transilvania și Carpații Orientali, acolo unde condițiile sunt mai favorabile pentru dezvoltarea sa.

Angelica este apreciată și pentru utilizările sale medicinale, iar unele plantele de Angelica sunt cultivate în grădini și pentru utilizarea în scopuri terapeutice sau culinare. Totuși, este important să menționăm că, deși este o plantă utilă, recoltarea sa din sălbăticie trebuie făcută cu grijă pentru a nu afecta ecosistemele naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel