EXCLUSIV  Ani întregi a existat o frică față de biserică. Bulai: „Râdeam de Iliescu când se închina pe dos. Nici el nu avea curajul să spună că e ateist”

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre frica societății, dar și a presei, de a trata subiectele legate de biserică.

„Partea interesantă și bună pentru mine este că există subiectul călugărului amant în presă. Ani întregi, presa a avut un gen de frică de a trata subiectele legate de biserică, asta pentru că, în anii ’90, exista o presiune uriașă. Se spunea că dușmanii poporului erau cei care nu erau credincioși. Era o aliniere, dacă vrei, către religie, opusă ateismului forțat propus de comuniști.

De aici, ne aducem aminte că au ieșit politicienii cu închinăciuni, dar nu știau cum. Râdeam de Ion Iliescu că se închina pe de-a-ndoaselea. Nici el nu a avut curajul să spună că era ateist. Evident, e dreptul lui, și eu sunt ateist, și mulți alții fie vorba între noi. Dar era presiunea aia... să ne ajute Dumnezeu, era o presiune din aia forțată care făcea ca presa să evite subiecte.

Avem Biserică Ortodoxă, Biserică Catolică, mai multe biserici, fiecare cu problemele lor. Există în ele fenomene deviante fiindcă sunt normale, firești, într-o anumită limită. Se începe să se vorbească despre ele, ceea ce e bine”, a explicat Alfred Bulai, la DC News.

Se democratizează biserica. În folclor se spunea „Fă ce zice popa, nu ce face popa”

„Este un semn că se democratizează biserica. De ce crezi că în folclor se spunea: «Să faci ce zice popa, nu ce face popa»? Pentru că, evident, sunt niște oameni ca toți oamenii, normali și firești. Sunt unii care chiar au har, adică sunt cu totul deosebiți. În toate bisericile există astfel de personaje, și în Biserica Ortodoxă evident, așa cum sunt unii care au intrat și din interese financiare. Să nu uităm că nu se câștigă chiar rău în anumite zone ale țării.

Nu uita că s-au dus la teologie și oameni care s-au dus ca la orice facultate, nu or fi toți oameni cu aplecare. Repet, sunt firești aceste lucruri, trebuie să îl luăm ca pe un semn de normalitate și că se vorbește despre treaba asta. O fi real sau nu, nu contează...”, a conchis sociologul.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel