O nouă formă de cruzime asupra animalelor, ascunsă în spatele videoclipurilor virale de pe rețelele de socializare.
Organizațiile pentru protecția animalelor din Olanda trag un semnal de alarmă în legătură cu o tendință îngrijorătoare care a luat amploare pe platformele de social media. Clipurile video ce pretind a surprinde „salvarea” unor animale aflate în pericol extrem au devenit extrem de populare, însă, în spatele acestora, se ascunde o realitate mult mai sinistră. Multe dintre aceste videoclipuri sunt de fapt fabricate, iar animalele sunt expuse intenționat unor situații de risc pentru a atrage aprecieri, distribuiri și donații din partea publicului.
Potrivit unui raport recent publicat de NL Times, organizații precum Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) și World Animal Protection Netherlands avertizează utilizatorii rețelelor sociale să nu cadă în capcana acestor videoclipuri aparent emoționante, dar false. „Este o tendință bizară: videoclipuri cu pisicuțe, căței sau maimuțe care sunt salvate din situații ce le pun viața în pericol, dar care au fost create intenționat”, subliniază SMACC într-o declarație publică.
În urma unei investigații desfășurate de SMACC, s-a descoperit că într-un interval de doar șase săptămâni au circulat pe internet nu mai puțin de 1.022 de videoclipuri trucate, care simulau salvări de animale. Aceste clipuri au fost vizualizate de peste 572 de milioane de ori, atrăgând atenția unui public vast și, în același timp, fiind o sursă de venit pentru creatorii lor prin intermediul donațiilor colectate sub pretextul salvării animalelor.
„Conținutul videoclipurilor este șocant. Am văzut pisici îngropate de vii și maimuțe atacate de un șarpe agresiv”, a declarat Sanne Kuijpers, reprezentantă a organizației World Animal Protection Netherlands. Ea a adăugat că unele videoclipuri aveau chiar și un apel direct la donații, inducând în eroare spectatorii cu promisiunea că banii lor vor fi folosiți pentru a salva mai multe animale. „Însă acești realizatori pun în mod deliberat în pericol animale fără apărare doar pentru a deveni virali. A fost sfâșietor să privesc”, a mărturisit Kuijpers, vizibil afectată de cruzimea la care a asistat.
Organizațiile pentru protecția animalelor subliniază că impactul acestor acțiuni asupra animalelor este devastator. Animalele implicate în aceste videoclipuri nu doar că sunt puse în pericol, dar trec prin traume emoționale și fizice severe. Stresul la care sunt supuse este extrem de mare, iar multe dintre ele suferă răni grave în timpul acestor „filmări”. „Potrivit medicilor veterinari, unele animale sunt chiar drogate în mod deliberat pentru a crea un efect dramatic în fața camerei”, avertizează Kuijpers. Mai mult decât atât, nu există nicio certitudine că animalele primesc îngrijirea necesară după ce scena periculoasă este înregistrată și distribuită online.
Organizațiile sunt profund îngrijorate de bunăstarea animalelor și cer măsuri urgente pentru a pune capăt acestei practici barbare. „Suntem foarte îngrijorați de bunăstarea lor”, a subliniat Kuijpers, reiterând că aceste acțiuni nu sunt doar inacceptabile, ci și ilegale în multe jurisdicții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News