Animalul care trăiește fără oxigen /foto în articol

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Descoperirea unui parazit asemănător meduzelor, care nu are genom mitocondrial și nu inspiră oxigen, a zguduit fundamentul cunoștințelor noastre despre viață. Acest organism unic, denumit Henneguya salminicola, este primul organism multicelular cunoscut care trăiește complet fără oxigen.

Această descoperire, realizată de o echipă de cercetători condusă de Dayana Yahalomi de la Universitatea Tel Aviv din Israel, schimbă radical înțelegerea noastră despre modul în care viața poate funcționa pe Pământ, potrivit Science Alert.

De-a lungul istoriei, viața a început să dezvolte capacitatea de a metaboliza oxigenul cu aproximativ 1,45 miliarde de ani în urmă. În urma unui proces de simbioză între un arheon și o bacterie, a apărut mitocondria – organita celulară responsabilă pentru respirația celulară în majoritatea organismelor multicelulare. Mitocondriile descompun oxigenul pentru a produce adenozin trifosfat (ATP), molecula care alimentează procesele celulare.

În ciuda adaptărilor unor organisme pentru a trăi în condiții de hipoxie (nivel scăzut de oxigen), existența unor organisme multicelulare complet anaerobe a fost subiect de dezbatere. Însă, studiul asupra parazitului Henneguya salminicola a oferit unele răspunsuri. Acest organism din familia coralilor, meduzelor sau anemonelor trăiește în interiorul somonilor și poate supraviețui în condiții extrem de hipoxice.

Utilizând secvențierea și microscopia cu fluorescență, cercetătorii au descoperit că Henneguya salminicola și-a pierdut genomul mitocondrial și capacitatea de respirație aerobă. În locul acestora, organismul a dezvoltat organite similare mitocondriilor, dar cu structuri interioare neobișnuite.

Deși Henneguya salminicola rămâne în mare parte un mister, pierderea genomului mitocondrial reflectă o tendință de simplificare genetică observată la aceste creaturi de-a lungul timpului. Provenind dintr-un strămoș meduzoid, Henneguya salminicola s-a transformat într-un parazit simplu, păstrând totuși structuri complexe asemănătoare celulelor meduzelor, folosite acum pentru a se agăța de gazdele lor.

Deși Henneguya salminicola este inofensiv pentru oameni, prezența sa în somon poate afecta vânzările din cauza aspectului neplăcut.

Mai mult decât atât, această descoperire ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care viața se poate adapta la medii anaerobe, depășind limitele pe care le credeam de neînvins. "Descoperirea noastră confirmă că adaptarea la un mediu anaerob nu este unică pentru eucariotele unicelulare, ci a evoluat și la un animal multicelular parazitic", explică cercetătorii în lucrarea lor publicată în februarie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel