Vreme severă în mai multe zone din România. Meteorologii au emis mai multe atenționări.
UPDATE: Noi alerte meteo au fost emise de meteorologi în această seară.
Județul Bacău: Buhuși, Balcani, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Gârleni, Buhoci, Filipești, Solonț, Săucești, Racova, Plopana, Hemeiuș, Scorțeni, Negri, Traian, Strugari, Lipova, Prăjești, Odobești, Colonești, Berești-Bistrița, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Izvoru Berheciului, Itești;
Se vor semnala: vijelie, averse torențiale ce vor acumula peste 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină.
- Știrea inițială -
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip nowcasting de Cod Roșu de vreme severă imediată.
Județul Neamţ: Grumăzești, Crăcăoani, Ghindăoani, Negrești;
Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula peste 35...40 l/mp, în zona avertizată în ultima oră s-au cumulat 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie.
Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.
Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, la început în vestul și nord-vestul țării, apoi, marți și marți spre miercuri (24 și 24/25 august) mai ales în centru, nord-est, sud-vest și în zonele montane. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, iar pe alocuri vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20...40 l/mp.
"Până miercuri dimineață la ora 10:00 vorbim și de o informare meteorologică pentru că aceste tipuri de fenomene se vor accentua treptat. Dacă în această seară vorbim în special pentru partea de vest, nord-vest a țării, mâine și mâine noapte vorbim de zona centrală nord estică, sud-vestică și zona montană, iar miercuri și joi cu precădere partea de sud, centru și ăsta țării.
Vorbim de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua local aspect de vijelie, grindină și cantități de apă care pot depăși pe intervale scurte de timp 20-40 de litri pe metru pătrat, a declarat la Antena 3 Elena Mateescu, directorul general al ANM.
"Și din punct de vedere al regimului de temperaturi, mai ales de mâine vom observa o diferențiere în ceea ce privește valorile de temperaturi maxime 22 până la 25 de grade Celsius în partea de vest centru și nord a țării cel mult 31-32 de grade Celsius spre 34 de grade în partea de sud în Oltenia și în sud-vestul Munteniei.
Miercuri valorile de temperaturi se vor încadra între 19 și 27 de grade cu cele mai coborâte în jumătatea nordică a țării până la 32 de grade în cea sudică. Aceste ecart de temperaturi va fi de interes şi pe parcursul zilei de joi după care sfârșitul de săptămână să aducă din nou temperaturi în creștere 29 30 32 de grade Celsius în Lunca Dunării", a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News