Meteorologii au emis o prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni prin care sunt estimate temperaturile, dar și cantitățile de precipitații ce ar putea să apară.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu sunt incluse în această prognoză.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.
Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudice și sud-estice, dar și deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, dar și ușor mai coborâte în sud-estul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Regimul pluviometric va fi ușor excdentar, local în regiunile estice, sud-estice și montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână.
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, în regiunile vestice, dar și ușor sub cele normale, în cele sud-estice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi ușor excedentare în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
În intervalul 21 iunie, ora 22:00 – 25 iunie, ora 22:00, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în zonele deluroase și montane precum și în regiunile estice, îndeosebi în timpul după-amiezilor și al serilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25...50 l/mp.
Vremea va deveni călduroasă în toată țara, caniculară la început în Banat și Crișana, apoi și în celelalte regiuni, iar disconfortul termic va fi accentuat. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci