Roxana Bojariu, climatolog ANM, a explicat fenomenul care a avut loc, astăzi, în București.
Bucureștenii au avut parte de o surpriză miercuri dimineață, după ce în mai multe zone ale Capitalei s-a așternut un strat subțire de zăpadă. Astfel, în nordul Bucureștiului s-a așternut un strat de nea de aproximativ un centimetru grosime, fapt ce a cauzat și anumite probleme în trafic, în timp ce în alte zone nu a nins deloc (citește mai mult AICI).
Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată telefonic la emisiunea Decisiv, la Antena 3 CNN, moderată de Cătălina Porumbel, unde a explicat de ce în unele zone ale Capitalei s-a așternut un strat de zăpadă, în timp ce în alte zone nu a nins deloc:
„Este un fenomen foarte local, pentru că depinde mult de norii locali și aceștia nu au o compoziție uniformă. Unii au o densitate mai mare a centrilor care condensează și care formează picăturile sau fulgii care cad. În esență, precipitațiile și ninsoarea sunt foarte locale și țin foarte mult de structura locală a norului.
Au fost nori peste tot în Capitală, dar nu toți au avut aceeași cantitate care să condenseze și apoi să precipite respectivii fulgi de nea“, a spus climatologul Roxana Bojariu.
„În al doilea rând, temperatura solului și a aerului în imediata apropiere a solului nu este aceeași în oraș. Există ferestre mari în funcție de felul în care condițiile locale își pun amprenta. Dimineață, când a început să ningă, am traversat orașul din Titan, până în Băneasa, acolo unde e sediul Administrației Naționale de Meteorologie. Ningea și în Titan, în sud-est, dar cu fulgi mai mici, cu intensitate mai mică. Intensitatea a crescut pe măsură ce mă apropiam de nordul Capitalei, acolo unde ați văzut un strat mic de zăpadă depus“, a mai precizat climatologul ANM.
„N-aș spune că este o ninsoare atipică, din punctul de vedere al climatologului care a găsit astfel de situații în statistici și arhive. E greu să prognozezi unde ninge cu strat subțire și unde se menține stratul. Dacă vrei să faci prognoza, e aproape imposibil să spui unde ai o intensitate mai mare a precipitațiilor. Așa e și vara. Climatic vorbind, în arhive sunt astfel de situații, dar sunt greu de prognozat“, a mai explicat Roxana Bojariu.
CITEȘTE ȘI - Vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru 25 decembrie
Meteorologii au mai spus că în zilele rămase până la Crăciun, vremea se va încălzi. Aceștia spun că sfârşitul săptămânii va aduce în sudul ţării chiar şi temperaturi de 12-14 grade:
„Contrastul este foarte mare. Alternanțe există mereu, dar nu la astfel de amplitudini, mai ales pe partea asta pozitivă sunt abateri foarte mari. Am avut temperaturi cu 10-15 grade Celsius peste normal, după care a venit această vreme rece și e vorba de o dinamică a circulației atmosferice care duce la contraste foarte mari, pornind de la temperaturi foarte ridicate. Dezechilibrul este provocat de aceste temperaturi mult prea ridicate pentru perioada din an în care ne aflăm“, a mai spus, la Antena 3 CNN, Roxana Bojariu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News