Elena Mateescu, directorul general ANM, avertizează că vara încă nu şi-a spus ultimul cuvânt în România.
"Este o lună de toamnă cu vreme caldă în majoritatea regiunilor ţării, cu temperaturi chiar peste normal. Vara încă rămâne în zona ţării noastre, pentru că temperaturile se vor situa peste 25 grade Celsius, la nivelul maximelor. Astăzi în Capitală au fost 31 de grade, iar la munte, în vest, sud vest şi est a ţării valorile au depăşit 25 de grade, până la 29-30 de grade.
Săptămâna viitoare, mai specific miercuri, ne vom apropia de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade în sudul ţării, semn că vara rămâne încă prezentă.
Din punct de vedere al precipitaţiilor, vor fi ploi insuficiente. Din păcate, seceta pedologică va fi în continuare prezentă şi se va accentua în condiţiile în care estimările pentru prima lună de toamnă indică un deficit de precipitaţii", a declarat Elena Mateescu.
Regatul Unit se confruntă cu un val de căldură fără precedent pentru luna septembrie, în contextul în care temperaturile prognozate pentru vineri urmează să depăşească pragul de 30 de grade Celsius pentru a cincea zi la rând, informează AFP.
Deşi valorile atinse nu sunt neobişnuite în sine, durata acestui val de căldură reprezintă "un nou record". "Am avut deja patru zile consecutive de peste 30 de grade Celsius", care au depăşit precedentul record de trei zile cu astfel de temperaturi în luna septembrie, a precizat Agenţia naţională de meteorologie din Regatul Unit (Met Office).
Potrivit prognozelor, "numeroase regiuni vor rămâne calde sau foarte calde până sâmbătă, apoi căldura se va limita la sud-estul ţării duminică şi luni", a adăugat Met Office.
Temperaturile ar putea depăşi 32 de grade Celsius sâmbătă în sud-estul Angliei, însoţite de riscuri de averse şi furtuni intense pe alocuri în acest weekend, înainte ca vremea considerată obişnuită pentru arhipelagul britanic să revină la începutul săptămânii viitoare.
Joi, temperatura a atins valoarea de 32,6 grade Celsius în Wisley, o localitate din comitatul Surrey, şi a doborât valoarea maximă din acest an, care era de 32,3 grade Celsius şi care a fost măsurată pe 10 iunie şi 25 iunie.
Recordul absolut pentru luna septembrie datează din 1906: 35,6 grade Celsius în comitatul Yorkshire.
Pentru a face faţă valului de căldură, britanicii au luat cu asalt plajele din sudul ţării în ultimele zile, deplasându-se în număr mare inclusiv la Brighton, o destinaţie preferată a turiştilor londonezi.
La Grădina Zoologică din Londra, angajaţii au încercat să răcorească animalele şi au oferit leilor asiatici cuburi de gheaţă conţinând sânge şi carne congelată, în timp ce numeroşi pietoni care circulau pe străzile din capitala ţării au folosit umbrele pentru a se proteja de razele solare.
Autorităţile britanice au emis un cod portocaliu de căldură în Anglia, iar reprezentanţii serviciilor de sănătate s-au declarat îngrijoraţi din cauza consecinţelor pe care valul de căldură ar putea să le genereze asupra persoanelor vulnerabile.
"În timp ce clima noastră se schimbă din cauza acţiunilor antropice, valurile de căldură precum acesta devin tot mai frecvente şi mai intense", a avertizat Met Office, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu