ANM, atenționare de Cod Galben în aproape toată țara

 Foto: Crisan Andreescu
Foto: Crisan Andreescu

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de vreme extremă în aproape țara

În intervalul 14 august, ora 12:00 – 15 august, ora 22:00 sunt vizate instabilitate atmosferică temporar accentuată și  ploi însemnate cantitativ.

La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sfaturi în caz că ai fost prevenit despre furtună

- Deconectează energie electrică;

- Adună membrii familiei acasă;

- Închide bine uşile, geamurile, orificiile pentru ventilare. Geamurile mari pot fi protejate cu scânduri.

De pe acoperiş, balcoane, logii, ia obiectele ce pot fi luate de vânt. Uneltele din gospodărie trebuie duse în încăperi. Stinge focul în sobe. Ţine în ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite în caz de necesitate. Când furtuna a început, stai în clădire, atent să nu te răneşti cu cioburi de sticla. Nu se recomandă ieşitul în stradă imediat după ce a încetat vântul, deoarece o rafală se poate repeta.

Ce faci dacă furtuna te ia prin surprindere? Dacă vijelia te-a găsit în loc deschis, nu fugi, mai bine e să te adăposteşti într-un șanţ, groapă, orice adâncitură, lipit de pământ, cu mâinile acoperind capul. Nu ceda în faţa panicii, acţionează conştient, reţine pe alţii de la fapte disperate. Furtuna poate fi însoţită de fulgere, ploaie, grindină. Nu te apropia de obiectele metalice, de stâlpii de tensiune, de paratrăsnete.

Pe loc deschis, dacă stai culcat, fulgerul poate trece peste picioare si vei rămâne în viaţă. Poziţia în picioare e cu mult mai periculoasă. Stai departe de copacii izolaţi, dar nici nu te depărta mult de ei. Fulgerul nu loveşte des, nu nimereşte repetat în acelaşi loc şi de obicei atinge obiectul cel mai înalt sau cel mai masiv.", transmite ISU Mureș pe site-ul instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel