ANM, avertisment pentru românii din mai multe județe. Elena Mateescu, noi detalii despre ciclonul Ashely, care va lovi România

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a venit cu noi informații privitoare la ciclonul Ashley, care va lovi România în acest weekend.

Vineri seară, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu cele mai noi informații privitoare la impactul pe care ciclonul Ashley îl va avea asupra României.

„În vestul țării așteptăm cantități de precipitații de 30-40 de litri pe metru pătrat, dar până duminică. Punctul critic al acestui episod de instabilitate îl reprezintă ziua de duminică, duminică spre luni și luni. De marți intrăm într-o ameliorare din prisma cantităților de precipitații și a ariei acestora“, a zis Elena Mateescu.

„Până luni la ora 13:00 avem în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu. Ea vizează o bună parte din Oltenia, din Muntenia, Carpații Meridionali și Orientali. Sub avertizare de cod portocaliu avem 21 de județe, inclusiv municipiul București, iar restul țării în cod galben.

În zona avertizată de cod portocaliu vorbim de 60-80 de litri pe metru pătrat, inclusiv în Capitală ne așteptăm la 60-70 de litri/mp, și chiar cantități punctiforme de peste 100 de litri pe metru pătrat“, a explicat directorul general al ANM, la Antena 3 CNN.

Foto: Captură foto YouTube Guvernul României

Ce se întâmplă cu debitul Dunării

Elena Mateescu a prezentat și câteva date cu caracter hidrologic în legătură cu debitul pe Dunăre, care ar urma să atingă valoarea maximă în ziua de 2 octombrie, când ciclonul Ashley deja va scădea în intensitate.

„În cadrul comitetului ministerial pentru situații de urgență și în cadrul comitetului național pentru situații de urgență, colegii hidrologi au spus că pe sectorul Dunării nu există probleme, având în vedere debitul sub 8.000 mc/s, în jurul datei de 2 octombrie, când acest episod de ploi se va ameliora. Cu aportul de la afluenți, ar trebui să fim cel mai atenți în zona Deltei Dunării. Râurile din jumătatea sudică a țării nu sunt atât de pline încât să creeze probleme mari care să contribuie mult la debitul Dunării.

Spre finalul episodului, Dunărea va ajunge la sub 9.000 mc/s, ceea ce nu ar însemna o problemă, deoarece Dunărea face față și la 12.000-13.000, având în vedere că tot sectorul românesc este amenajat“, a precizat Elena Mateescu despre debitul Dunării.

Foto: Unsplash

Unde ar putea să fie instituit cod roșu în România. Județele cu risc

Cu toate acestea, având în vedere caracterul etrem de puternic al ciclonului Ashley, câteva județe din sudul României ar putea să intre sub incidența de cod roșu, cantitățile de precipitații acumulate fiind însemnate, într-un timp relativ scurt.

„În partea de sud a României, pe baza datelor analizate până acum, considerăm că în sectorul județelor Teleorman, Argeș, Vâlcea, București, Ilfov, dar și Dâmbovița ar putea să fie instituit codul roșu. Astăzi au fost transmise toate măsurile specifice privind managementul intervențiilor în situațiile generate de fenomene meteorologice extreme. Toți prefecții din România au fost prezenți.

O altă situație care trebuie luată în considerare se referă la județele care au fost deja afectate de ciclonul Boris: Vrancea, Galați și Vaslui. 40-50 l/mp în această parte a țării, având în vedere condițiile de colmatare ca urmare a evenimentului, pot reprezenta un risc în zonă, începând de duminică.

În plus, bazinul vestic al Mării Negre, datorită aportului de umezeală, poate să influențeze cantități importante de precipitații. Nu vrem să tragem un semnal de panică, dar trebuie să ne concentrăm pe aceste areale. Dacă aportul de umezeală din Marea Neagră va potența cantitățile de precipitații, trebuie să fim atenți și în zonele vulnerabile din această parte (n.r. județele Galați, Vaslui)“, a mai zis directorul general al ANM.

Elena Mateescu a mai menționat că, având în vedere scăderea puternică a temperturilor în urma ciclonului Ashley, „în Carapții Orientali, temperaturile foarte scăzute pot să aducă lapoviță și ninsoare, de exemplu în Pasul Tihuța, la peste 1.700 de metri altitudine“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel