ANM a emis o avertizare meteo de ultimă oră pentru toată ţara, în weekendul de Rusalii.
UPDATE: ANM a emis un cod portocaliu pentru mai multe judeţe.
Astfel până la ora 15:00 vor fi semnalate local averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelie
Zone vizate: - Județul Cluj: Cășeiu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Cuzdrioara, Bobâlna, Aluniș, Jichișu de Jos;
- Județul Bistriţa-Năsăud: Beclean, Căianu Mic, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Ciceu - Mihăiești;
- Județul Sălaj: Bălan, Hida, Gârbou, Cuzăplac, Sânmihaiu Almașului, Dragu, Zimbor;
- Județul Cluj: Baciu, Chinteni, Gârbău, Sânpaul, Borșa, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Vultureni, Recea-Cristur, Aluniș;
Codul galben intră în vigoare vineri, 10 iunie, la ora 14:00 şi este valabil până duminică, 12 iunie, la ora 22:00.
În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică. În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40...60 l/mp, transmite ANM.
Vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși în medie 20...40 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în special asociate ploilor. Vor fi temperaturi maxime în general de 24...26 de grade și minime de 15...17 grade, arată ANM.
În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Gabriela Băncilă, director operațional ANM, a vorbit despre modul în care specialiștii ANM lucrează pentru a informa populația atunci când au loc fenomene meteorologice extreme:
„Aș sublinia faptul că Administrația Națională de Meteorologie este, în prezent, prin aplicațiile cu care lucrează, aplicațiile interne, specializate în direcția emiterii avertizărilor de vreme severă imediată, conectată la mediul de producție RO-ALERT, iar asta înseamnă că la momentul în care meteorologul previzionist finalizează elaborarea unei avertizări de nowcasting, la nivel de câteva milisecunde este afișată în sistemul RO-ALERT, o dată cu transmiterea ei către populație prin e-amil sau prin mijloacele de informare în masă.
În acest fel, putem eficientiza timpul care este foarte prețios în contextul în care vorbim despre fenomene cu o dezvoltare și cu o dinamică foarte rapidă, pentru ca populația să fie protejată“, a spus, la DC News, Gabriela Băncilă, director operațional ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci