Meteorologii au emis, marți, 14 iunie, noi avertizări.
UPDATE: Două persoane din Prahova au fost salvate din inundații
Pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină, marţi după-amiază, în mai multe localităţi unde au fost semnalate inundaţii, două persoane fiind salvate de echipele de intervenţie după ce au rămas blocate în casă, respectiv într-o societate comercială din cauza apei.
Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, inundaţii au fost la Măneciu Ungureni (5 beciuri), Vălenii de Munte (un beci), Băicoi (6 beciuri), Drajna de Jos (un beci), transmite Agerpres.
De asemenea, DN 72 a fost inundat în comuna Ariceştii Rahtivani şi se acţionează cu o motopompă pentru evacuarea apei.
"Un bărbat a fost salvat de către echipajele de pompieri după ce încăperea în care se afla a fost inundată ca urmare a ploilor abundente. Incidentul a avut loc la o societate comercială din incinta Parcului Industrial din localitatea Ariceştii Rahtivani. Bărbatul s-a urcat pe o masă şi nu putea să coboare pentru că se afla în pericol de electrocutare (probabil un prelungitor în apă). Bărbatul este în afara oricărui pericol", a transmis ISU Prahova.
Totodată, o tânără din Băicoi a fost scoasă din locuinţă de către pompieri.
În cursul zilei, pompierii au mai avut intervenţii în cazul unor inundaţii semnalate la Măneciu, Băicoi, Vălenii de Munte şi Drajna.
De asemenea, 223 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică în localităţile Voila, Telega şi Pauleşti, a informat ISU Prahova.
În urmă cu câteva ore, pentru 15 localităţi aflate sub avertizare Cod portocaliu de vijelie puternică şi grindină, inclusiv municipiul Ploieşti, au fost emise mesaje RO-ALERT.
UPDATE: Mai multe localităţi din judeţele Giurgiu şi Ilfov, sub avertizarea Codului Roșu
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi seara alte două avertizări nowcasting Cod roşu de averse torenţiale, vijelii şi grindină în localităţi din judeţele Giurgiu şi Ilfov, scrie Agerpres.
Astfel, până la ora 18:30, în localităţile Comana, Vărăşti şi Colibaşi din judeţul Giurgiu, precum şi în Vidra şi Berceni din judeţul Ilfov se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 - 50 litri/mp, descărcări electrice, grindină de mici şi medii dimensiuni.
Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.
UPDATE: ANM a emis o avertizare Cod Roșu de furtună pentru Capitală, valabilă până la ora 18.30.
Fenomene avertizate: averse torențiale care vor depăși 40...50 l/mp - în zona avertizată s-au acumulat în jur de 50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni
UPDATE: Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert.
UPDATE: Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteorologică Cod galben, valabilă până la ora 17:40. Vor fi local averse torențiale care vor acumula peste 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină
Zone vizate:
- Județul Giurgiu: Mihăilești, Adunații-Copăceni, Buturugeni, Singureni, Iepurești, Bulbucata;
- Județul Ilfov: Jilava, Măgurele, Vidra, Bragadiru, Domnești, 1 Decembrie, Clinceni, Cornetu, Dărăști- Ilfov, Copăceni;
UPDATE: Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică Cod portocaliu valabilă marți, de la ora 15.20, până la ora 16:20, pentru județul Ilfov, localitățile Periș, Gruiu, Balotești, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Corbeanca. Se vor semnala local averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, vijelie.
Pentru aceste localități a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert.
Sub cod portocaliu mai sunt, până la ora 16.20, localitățile Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Poienarii Burchii, Gorgota, Balta Doamnei, Tinosu, Olari din județul Prahova și Crevedia, Niculești, Butimanu din județul Dâmboviţa.
Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de averse și vijelii valabilă în 12 județe din țară până miercuri dimineață. Potrivit ANM, sunt vizate județele Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Buzău, Vrancea, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș și Teleorman.
În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de 60-80 km/h) și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-60 l/mp.
Avertizarea intră în vigoare marți, la ora 12.00, și este valabilă până miercuri, la ora 6.00.
Instabilitatea atmosferică va crește, iar maximele vor ajunge la 28 de grade, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, emisă marți de ANM.
De marți, de la ora 12.00, până miercuri, la ora 6.00, în Capitală, gradul de instabilitate atmosferică va creşte, astfel că vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelii și grindină.
Cantitățile de apă vor putea depăși 10-20 l/mp și izolat 25-30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27-28 de grade, iar cea minimă de 16-17 grade.
Administrația Națională de Meteorologie anunță că, în următoarele săptămâni, vremea va fi caldă în aproape toate regiunile României.
În săptămâna 20-27 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice și la munte.
În săptămâna 27 iunie– 4 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-est și la munte.
În săptămâna 4-11 iulie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord- vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei ţări către Republica Elenă sau Republica Turcia că în perioada sezonului turistic estival 2022 este posibil să fie înregistraţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. În acest context, este recomandată folosirea tuturor punctelor deschise circulaţiei rutiere internaţionale.
Punctele de frontieră vizate la frontiera româno-bulgară sunt Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 8:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Bechet-Oryahovo (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry) şi Zimnicea-Svishtov (ferry) (ultimele două puncte de frontieră cu program de funcţionare 8:00-20:00). Cele de la frontiera bulgaro-elenă sunt: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru punctul de trecere a frontierei Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimile două puncte de frontieră pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t). La frontiera bulgaro-turcă sunt vizate punctele: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct de frontieră prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi măriţi de aşteptare).
MAE le recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă / pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate. În acest context, este importantă informarea corectă a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria. Toţi cei interesaţi, persoane fizice şi firme de transport, pot obţine informaţii relevante, privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pe www.bgtoll.bg/ro/, privind situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg, privind starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA http://lima.api.bg/, pe pagina de Internet a Agenţiei 'Infrastructura Rutieră': www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop, privind regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei 'Vămi' din Bulgaria - www.customs.bg, privind starea vremii: weather.bg. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci