Iarna a lovit cu putere în plină primăvară, iar acum este doar începutul. Albinele sunt cele mai afectate de vremea rea, iar salvarea nu prea are de unde să vină, în condițiile în care meteorologii au vești proaste chiar și pentru săptâmâna viitoare.
Mihăila Prahoveanu, de la Asociația Apicultorilor Profesioniști Buzoieni "Cooperativa Agricolă", contactat de ziarul DC News, a vorbit despre pericolul care le pândește pe albine.
"Este perioada regenerării albinelor, iar vremea rea afectează foarte rău. Ele nu mai pot ieși o perioadă lungă de timp pentru a-și acumula polenul și apa atât de necesare hrănirii puietului. Este o perioadă foarte grea. În plus, chiar dacă se îndreaptă vremea, după acest îngheț nu ne așteptăm nici ca flora să reînceapă pentru culegerea polenului. Albinele nu ies din stup dacă afară nu sunt peste +15 grade Celsius", a spus preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzoieni în exclusivitate pentru DC News.
Probleme pe două fronturi
"Uitați, chiar acum sunt în Crâng (Buzău) și iată că înflorise cornul de la care albinele culeg foarte mult polen. Având în vedere vegetația care a înghețat, va dura o vreme până când se reia ciclul acesta în dezvoltarea plantelor. Așadar, noi avem probleme pe două fronturi - și pentru că vegetația a înghețat, dar și pentru că albina rămâne foarte mult în stup și nu poate culege nimic", a adăugat preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzoieni.
Întrebat dacă a mai întâlnit astfel de situații, Mihăila Prahoveanu a spus: "Am vreo 40 de ani de apicultură și nu m-am mai confruntat cu așa ceva! Au mai fost episoade similare, dar au durat două - trei zile, însă nu a fost chiar așa, și nu în acest timp, adică să avem pe 20 martie temperaturi atât de scăzute".
Recomandare pentru apicultori
"Și cantitățile de hrană sunt epuizate în stup. În acest caz, apicultorul trebuie să intervină cu turte și stimulente pentru a menține familiile în viață, atât cât se poate. Nu mai vorbesc de dezvoltare... La acest timp, albinele sunt foarte slăbite și trebuie să încercăm să le menținem în viață. De dezvoltare... este greu să vorbim. La acest moment, trebuie să avem multă albină regenerată, să avem puiet. Acum suntem ca la începutul lunii martie. Adică suntem în urmă cu 20 de zile. Vor fi pierderi și de familii. Rezervele de hrană s-au cam dus și dacă apicultorul nu intervine, vom avea pierderi în familii, nu mai vorbesc de dezvoltare. În această perioadă, noi eram preocupați de dezvoltare, dar dacă timpul nu ne ajută... Cât de bun ar fi apicultorul, tot degeaba, dacă vremea este rea... Temperaturile scăzute fac ca nici matca să nu depună ouă. Acum urma regenerarea albinei, adică albina bătrână cu care noi am intrat în iarnă să fie înlocuită cu albină tânără, or albină tânără noi nu avem la ora actuală", a mai zis Mihăila Prahoveanu în intervenția de la DC News.
ANM a emis Cod galben
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de lapoviţă, ninsoare, polei şi intensificări ale vântului, valabilă până marţi după-amiază în 19 judeţe din Oltenia, Muntenia şi Banat, precum şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, în intervalul 19 martie, ora 18:00 - 20 martie, ora 15:00, în Banat, în cea mai mare parte a Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, începând de luni seara (19 martie) şi până marţi dimineaţa (20 martie), temporar vor fi mai ales ninsori moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Îndeosebi în sudul Olteniei se va forma polei, iar pe arii relativ extinse în Muntenia, în special seara şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi (19/20 martie), vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi local se va semnala polei, apoi vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă în general de 10 - 15 centimetri.
În Dobrogea vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, izolat mai însemnate cantitativ, în jur de 15 - 20 l/mp, şi se va produce polei. Temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50 - 55 km/h, mai mari în zona montană înaltă, dar şi pe litoral pe parcursul zilei de marţi (20 martie), unde vor atinge 65 km/h.
Pe de altă parte, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la nivelul întregii ţări, va rămâne în vigoare informarea meteo de ninsori, polei, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.
Precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare
În intervalul 19 martie, ora 13:30 - 20 martie, ora 20:00, vor fi perioade cu precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în cea mai mare parte a ţării, astfel că pe arii restrânse se va forma polei şi local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor cu viteze de 50 - 60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70 - 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă.
ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionarea şi informarea emise luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu