Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod portocaliu de ploi torenţiale şi intensificări ale vântului, respectiv un Cod galben de vreme instabilă în zone din 10 judeţe.
Conform prognozei specialiștilor, în intervalul orar 12:00 - 20:00, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Gorj, precum și în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, va fi în vigoare avertizarea Cod portocaliu pentru ploi torențiale.
La nivel local, se prognozează că precipitațiile vor înregistra cantități de apă cuprinse între 40 și 50 de litri pe metru pătrat, iar aceste cantități vor fi înregistrate în intervale de timp scurte, de până la trei ore.
Între orele 11:00 și 23:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru o instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin fenomene precum descărcări electrice, averse torențiale, căderi de grindină, intensificări ale vântului și posibile vijelii în regiuni precum Banat, sudul Crișanei, vestul Transilvaniei, Oltenia și zona montană.
În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp, izolat de peste 30 l/mp. Zonele aflate sub Cod galben sunt localizate în judeţele: Arad, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj şi Olt.
Potrivit meteorologilor, fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi semnalate izolat în toate celelalte regiuni miercuri, iar în a doua parte a zilei de joi (1 iunie), vor fi prezente local în vestul, centrul țării și în zona montană. În București, până la ora 23:00, vremea va fi caldă și frumoasă, cerul va avea înnorări variabile, iar vântul va fi slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius.
Meteorologul ANM Mihai Huștiu a spus cum influențează ciclonii din Mediterană, România, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
Ciclonii din Italia cum influențează România? Cum ajung ciclonii din Mediterană la noi și în ce părți?
'Ei sunt foarte importanți pentru regimul precipitațiilor în România. Dacă ei nu s-ar forma în Mediterană și nu s-ar deplasa spre Peninsula Balcanică și spre România, nu am avea un plus de precipitații pe Câmpia Română, pe Moldova, pentru că acești cicloni care vin din sud aduc un aport semnificativ de umiditate și precipitații pe partea de sud.', a spus Mihai Huştiu. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu