Indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 în majoritatea localităţilor din vestul, sudul şi sud-estul ţării, iar indicele radiaţiei ultraviolete a trecut de nouă pe litoral şi în anumite zone din centrul ţării, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Indicele de confort termic este cel mai mare la Holod, în vestul ţării, unde la ora 13.00 valoarea înregistrată era 84. În localităţi precum Jimbolia, Băile Herculane, Calafat, Băileşti, Bechet, Olteniţa, indicele de confort termic era 82, iar în localităţi precum Oradea, Timişoara, Varada de Mureş, Turnu Măgurele, Filaret, Afumaţi, era 81, informează Mediafax.
Indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman. Atunci când indicele de confort termic depăşeşte pragul normal, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.
În ce priveşte indicele radiaţiei ultraviolete, pe litoral şi în centrul ţării, acesta a depăşit pragul nouă, notificat pe harta ANM cu culoarea portocaliu, în timp ce în restul ţării indicele radiaţiei ultraviolete este cuprins între opt şi nouă.
Acest indice reprezintă o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului şi se calculează pentru a ajuta populaţia să se protejeze. Nivelul estimat se referă la momentul amiezii, în condiţii de cer senin.
La aceeaşi oră, în Arad, Sânnicolau Mare, Timişoara, Drobeta Turnu Severin, Calafat temperatura era de 36 de grade, în Jimbolia, Moldova Veche, Băile Herculane, Lugoj şi Bechet erau înregistrate 35 de grade iar în Holod, Dumbrăviţa de Codru, Halanga, Oradea, Caransebeş, Băileşti, Zimnicea şi Reşita erau 34 de grade.
Medicii recomandă ca în zilele caniculare oamenii să bea multe lichide, să facă duşuri cât mai des, să consume alimente bogate în fructe şi legume şi să evite expunerea prelungită la soare la orele prânzului.
Citeşte:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu