ANM, prognoza meteo pe o lună. Urmează noi zile caniculare

Foto de Thomas Wolter, Pixabay
Foto de Thomas Wolter, Pixabay

ANM transmite prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni. 

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie
Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar ma ales în cele intracarpatice.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 18.07.2022 – 25.07.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în centru și la munte.

Săptămâna 25.07.2022 – 01.08.2022

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregi țări, dar mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 01.08.2022 – 08.08.2022

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Iulie, cea mai călduroasă lună a anului. Maximă absolută de 44,3 grade Celsius

Iulie este cea mai călduroasă lună a anului, în timp ce gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării, conform caracterizării climatice a acestei luni, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii susţin că, în luna iulie, asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. "Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere cu 1-3 grade Celsius faţă de luna iunie", explică specialiştii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2021 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie lunară multianuală depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în sudul Podişului Moldovei, pe Valea Prutului şi local, în Câmpia Timişului. În estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana, în Culoarul Mureşului şi local, în Dobrogea, valorile temperaturii medii sunt cuprinse între 20 - 22 grade Celsius.

Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 20 de grade Celsius se regăsesc în Transilvania, Maramureş, Podişul Sucevei, în Subcarpaţi şi local, în Podişul Bârladului.. În zona montană joasă şi în depresiunile intra-montane, aceste valori se situează între 12 şi 16 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură din luna iulie variază între 8 şi 12 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2.500 de metri altitudine, se înregistrează temperaturi medii sub 8 grade Celsius.

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeaşi zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44 de grade Celsius s-au înregistrat şi la staţiile meteorologice: Bechet (44,2 grade Celsius), Băileşti şi Moldova Veche (44 grade Celsius). De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 43 staţii meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40 de grade Celsius, iar la 96 de staţii meteorologice a fost depăşită temperatura maximă absolută a lunii.

În Bucureşti, valoarea maximă absolută a lunii iulie se ridică la 42,4 grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 5 iulie 2000, la staţia meteorologică Bucureşti - Filaret. În aceeaşi zi au fost înregistrate şi maximele absolute la staţiile meteorologice Bucureşti - Băneasa (42,2 grade Celsius) şi Bucureşti - Afumaţi, de 41,1 grade Celsius, această valoare fiind atinsă şi în data de 24 iulie 2007.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel