ANM, prognoză pe toată luna iunie. Temperaturi caniculare, ploi puţine

Fotografie de la Brett Sayles, Pexels
Fotografie de la Brett Sayles, Pexels

ANM a venit cu prognoza actualizată pentru întreaga lună iunie. 

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 06.06.2022 – 13.06.2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de sud-vest, sud și de sud-est a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile nordice.

Săptămâna 13.06.2022 – 20.06.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 20.06.2022 – 27.06.2022

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometrc va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales la munte.

Săptămâna 27.06.2022 – 04.07.2022

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

"Dacă este să privim pe termen ceva mai lung, la săptămâna care urmează, trebuie să știți că gradul de instabilitate atmosferică este posibil să crească semnificativ spre sfârșit de săptămână și când spun acest lucru mă gândesc și la extinderea parțială a furtunilor, dar și la intensitatea acestora. Un alt aspect pe care trebuie să îl luăm în seamă este faptul că temperaturile vor crește și este posibil să atingem la umbră pragul caniculei, ceea ce înseamnă că chiar dacă temperaturile la umbră se vor limita la valori de până la 34-35 de grade, asta nu înseamnă că valorile termice de 32 de grade, cum s-a întâmplat și zilele acestea, asociate cu un grad ridicat de umezeală în aer, nu ne vor face pe noi să simțim temperaturi mult mai ridicate și respectiv acea stare de disconfort termic cauzată de căldura asociată cu umezeala din aer.", a explicat Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel