ANM, veste bună pentru agricultori. Cum va fi vremea în perioada 12-18 mai 2021

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Administraţia Naţională de Meteorologie vine cu o veste bună pentru agricultori.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând zonele depresionare nordice şi centrale, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent, potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 12 - 18 mai 2021, transmite Agerpres.

De asemenea, pe fondul unei aprovizionări satisfăcătoare cu apă a solului, se va menţine o stare de vegetaţie bună la speciile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

VEZI ȘI: Luna mai, capricioasă. Răcire bruscă. Mateescu (ANM): Ultimele două săptămâni vor aduce valori apropiate de normal

În ce zone va fi secetă



Potrivit ANM, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local vestul şi nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul şi nordul Dobrogei, estul, centrul, izolat sud-vestul şi sud-estul Moldovei, nordul Crişanei.

"Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei şi a Crişanei, local centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei.", susţin agrometeorologii.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, local în vestul Crişanei, nord-estul şi nordul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.

VEZI ȘI: ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni

 

Culturile de orz, grâu și floarea-soarelui


Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă înfiinţate până în prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului (10-100%), "burduf" şi înspicare (10-40%), la nivelul întregii ţări. Rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (80-100%), apariţia inflorescenţelor (30-100%) şi înflorirea (10-70%), local fiind posibil începutul formării silicvelor (10-15%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin şi prun) îşi vor continua legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (măr, păr) fazele de înfrunzire, înflorire şi începutul formării rodului, în majoritatea plantaţiilor. Viţa-de-vie se va afla predominant la dezmugurire şi înfrunzire, iar soiurile timpurii de masă la creşterea lăstarilor.

"Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%). În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-60%), precum şi izolat dezvoltarea primelor frunze (10-30%). La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea şi răsărirea (10-80%). Cartoful pentru consum se va afla la încolţire şi răsărire (10-70%), iar la soiurile timpurii, se va semnala formarea lăstarilor", se arată în analiza ANM.

Cum va fi vremea în perioada 12-18 mai 



În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, praşile mecanice/manuale etc).

În intervalul 12 - 18 mai va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 21 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 16 şi 27 de grade, la scara întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 12 şi 22 de grade Celsius, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Potrivit ANM, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot depăşi 10-15 litri/mp şi izolat, 20-25 litri/mp. 

VEZI ȘI: Prognoza meteo până în 7 iunie. Vreme capricioasă în mai, cu ploi și temperaturi oscilante. Iunie vine cu vreme frumoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel