Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, a vorbit despre primele ninsori din România și răcirea semnificativă a vremii.
”Pentru unele zone din țară vor fi doar niște fulgi de zăpadă, o ninsoare slabă. Despre precipitații mixte și, ulterior, despre ninsoare, vom vorbi în zona litoralului și-n zona de sud-vest a țării, respectiv în zona Olteniei, unde, începând din cursul nopții ce urmează, pe parcursul zilei de mâine, în noaptea de sâmbătă spre duminică și chiar și-n cursul zilei de duminică se vor semnala precipitații la început sub formă de ploaie, cu tendințe de transformare în lapoviță și ninsoare. Cantitatea de precipitații ce se va acumula în acest interval sub formă de ninsoare în zona litoralului și-n partea de sud a Banatului, în vestul Olteniei va fi undeva la 5-8, cel mult 10 litri/mp. Acest lucru înseamnă că se poate depune un strat de zăpadă dar cu o grosime nesemnificativă de câțiva centimetri.
[citeste si]
În celelalte zone din țară: Muntenia, Moldova, parte din zona Dobrogei, Transilvania, ninsorile vor fi slabe cantitativ, cel mult de decor. De interes pentru următoarele zile, în ideea că vine iarna, vor fi temperaturile. Aceste zile se vor caracteriza printr-o vreme din ce în ce mai rece, vom ajunge să înregistrăm temperaturi normale pentru această perioadă, iar în unele localități din țară chiar valori termice mai coborâte decât cele normale pentru perioada pe care o traversăm și foarte importante vor fi intensificările de vânt. Concret, pe parcursul zilei de astăzi debutează acest proces de răcire a vremii, ziua de mâine va veni cu temperaturi la mijlocul zilei între -3 și cel mult 5-6 grade. Aceste -3 grade se vor înregistra în zona Moldovei. În regiunile sudice, inclusiv în București, maximele nu vor depăși pragul de îngheț. Aceste temperaturi în jurul pragului de îngheț din zona Munteniei, a Dobrogei, din partea de sud a Moldovei și din cea de vest a Munteniei vor fi asociate și cu intensificări ale vântului, pentru că-n cursul nopții ce urmează, ca urmare a creșterii presiunii atmosferice, vântul se va intensifica treptat, iar mâine așteptăm, în zonele menționate, intensificări ale vântului cu rafale de 45-55 km/h, mai mari în zona litoralului, în partea de sud a Banatului, în zona Clisurii Dunării, unde rafalele vor atinge 65-70 km/h, iar în zona Mării Negre aceasta, cel puțin în zona litoralului românesc, marea va fi puternic agitată.” a spus Gabriela Băncilă, la Antena 3.
”Fenomen periculos”
Meteorologul ANM a precizat că ”nu excludem posibilitatea ca până la sfârșitul lunii ianuarie precipitații semnificate sub formă de ninsoare să se semnaleze în zona țării noastre. Nu excludem posibilitatea ca, după acest interval cu vreme rece, să-și facă apariția și precipitațiile sub formă de ploaie, ceea ce ar putea să ducă la formarea poleiului, un fenomen extrem de periculos”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News