Un notar evreu, pus în poziția de a-și salva propria familie, este cel care ar fi putut să o trădeze pe Anne Frank și pe familia ei.
O investigație a unui caz nerezolvat condusă de un fost agent FBI a identificat un notar evreu drept principalul suspect în misterul care a înconjurat trădarea familiei Annei Frank. O nouă carte îl califică pe Arnold van den Bergh drept trădător, acesta ar fi putut dezvălui ascunzătoarea din Amsterdam pentru a-și salva propria familie, potrivit unei anchete complexe ce a durat șase ani, publicată în „Trădarea Annei Frank” a autoarei canadiene Rosemary Sullivan, carte care urmează să fie publicată marţi, scrie Times of Israel.
Cazul împotriva lui Van den Bergh, care a murit în 1950, este susținut de dovezi, inclusiv de o notă anonimă trimisă tatălui Annei, Otto, după cel de-al Doilea Război Mondial, care îl numește trădător, potrivit pasajelor publicate luni în presa olandeză.
Muzeul Casa Anne Frank a declarat pentru AFP că rezultatele anchetei, condusă de detectivul pensionar al Biroului Federal de Investigații Vincent Pankoke, sunt o „ipoteză fascinantă”, dar necesită investigații suplimentare. Diferite teorii despre raidul nazist din 4 august 1944, care a descoperit anexa secretă în care Anne și familia ei s-au ascuns de Holocaust timp de doi ani, au înflăcărat mințile pasionaților de istorie.
Numele lui Van den Bergh a primit puțină atenție anterior, dar a ieșit în prim-plan în timpul investigației folosind tehnici moderne, inclusiv inteligența artificială, pentru a sorta cantități uriașe de date. Acestă metodă a restrâns lista suspecților la patru, pe care se afla inclusiv Van den Bergh, care a fost membru fondator al Consiliului Evreiesc, un organism administrativ organizat de evrei sub opresiunea nazistă pentru a organiza deportări.
Van den Bergh reușise să fie catalogat drept non-evreu, a descoperit Pankoke, dar mai târziu a fost redesemnat ca evreu după o dispută de afaceri.
Muzeul Anne Frank a fost renovat şi adaptat în 2018 noii generaţii care vizitează în masă casa în care tânăra fată s-a ascuns de nazişti. Regatului Ţărilor de Jos, Willem-Alexander, a fost invitat de onoare la prezentarea noii înfăţişări a muzeului, construit în jurul casei în care a trăit familia Frank din 1942 până în 1944.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News