Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează joi şi vineri, sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, cea de-a 11-a reuniune a Consiliului de Administraţie al reţelei Serviciilor Publice de Ocupare.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, evenimentul a fost deschis de preşedintele Consiliului de Administraţie, Fons Leroy, de preşedintele ANOFM, Daniela Barbu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, şi de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi. 'Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a beneficiat din plin de participarea la activitatea reţelei SPO din UE, preluând în ultimii ani o serie de bune practici pentru modernizarea activităţii, cum ar fi introducerea profilării persoanelor în căutarea unui loc de muncă, includerea şomerilor de lungă durată şi a tinerilor NEETs în categoriile de persoane care aparţin grupurilor ţintă pentru care se acordă subvenţii pentru încadrare, îmbunătăţirea serviciilor pentru angajatori', a declarat Daniela Barbu, preşedinte ANOFM.
Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii Consiliului de Administraţie al reţelei SPO au vizat stadiul actual al exerciţiului de învăţare comparativă, strategiile SPO care vin în sprijinul unei forţe de muncă îmbătrânite, strategiile, nevoile de învăţare şi activităţile viitoare ale SPO, precum şi rezultatele evaluării implementării recomandărilor privind şomajul de lungă durată. De asemenea, în cadrul grupului de lucru a fost analizat deficitul de forţă de muncă şi competenţe la nivelul UE. ANOFM a prezentat strategia de abordare a forţei de muncă afectată de îmbătrânire.
'România acordă o atenţie deosebită ocupării forţei de muncă, fiind pe deplin conştientă de implicaţiile acestui aspect asupra bunului mers al societăţii, atât la nivel naţional cât şi european. Măsurile promovate şi implementate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin intermediul ANOFM, facilitează integrarea/reintegrarea rapidă pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, venind în întâmpinarea cererii mari de forţă de muncă prin valorificarea potenţialului resursei umane disponibile, inclusiv a grupurilor vulnerabile precum tinerii NEETs şi şomerii de lungă durată. Astfel, implementarea măsurilor şi a politicilor pe piaţa muncii vine în sprijinul şomerilor şi angajatorilor, inclusiv prin proiecte co-finanţate din fonduri europene', a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.
Vineri, în a doua zi a reuniunii, ANOFM va prezenta principalele activităţi ale Serviciului Public de Ocupare din România şi evoluţiile recente pe piaţa muncii din România. Următoarea reuniune a Consiliului de Administraţie va avea loc în luna decembrie 2019, în Finlanda, ţara care va prelua preşedinţia Consiliului UE în perioada iulie-decembrie 2019. Reţeaua europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a fost înfiinţată printr-o Decizie a Consiliului şi a Parlamentului European ce vizează maximizarea eficienţei Serviciilor Publice de Ocupare (SPO). Reţeaua are un rol formal în monitorizarea, de către Comitetul de Ocupare (EMCO), a activităţii SPO, a implementării Garanţiei pentru Tineret şi a politicilor active pe piaţa muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News